Column: ‘Dat eerste-verjaardagsvirus, ik snap er helemaal niets van’

Sherita Jager 1 nov 2017 Column

Dochter wordt bijna één, en ik word hierdoor bijna aangestoken door het eerste-verjaardagvirus. Alsof die onuitroeibare virussen van de crèche nog niet erg genoeg zijn ging ik bijna ten onder in slingers van Aliexpress, ellenlange cadeaulijsten, themafeesten en cake smashen.

Blijkbaar is de eerste verjaardag van mijn uk een ding. Ik begrijp wel dat deze eerste 365 dagen bijzonder zijn, maar volgens mij is deze eerste verjaardag vooral een feest voor mama’s met een shopverslaving, mama’s met een the-sky-is-the-limit-instelling, of mama’s met ambities op het gebied van evenementenmanagement. Zo’n moeder ben ik dus niet. Waarschijnlijk ben ik gewoon een azijnpisser en beledig ik nu half Nederland, maar jongens, ik snap niets van dat eerste verjaardagsfeestje en al helemaal niets van cake smashen.

Een watte?

Laatst vroeg een kinderloze mannelijke collega aan mij: Heb jij de e-mail van zwangere collega X gezien? Uh ja, wat dan? Wat is een, hij keek met geknepen ogen naar zijn beeldscherm, babymoon? De zwangere collega was net terug van haar babymoon en ze had lekkers van haar vakantiebestemming meegenomen, vandaar de e-mail.

LEES OOK: Column: Halloween is nu dus blijkbaar zelfs op de crèche een ding

Toen ik hem uitlegde wat een babymoon was, keek hij mij gek aan. Ik vertelde hem meteen over al het ander geks dat schijnbaar bij het moederschap hoort: Babyshowers, zwangerschapsfotoshoots, babyborrels, borstvoedingsshoots en gender reveal parties, en cake smashen, dus. Hij keek mij nog gekker aan. Blij dat ik vrijgezel ben, die vrouwen zijn niet goed, zag ik in een denkwolk boven zijn hoofd verschijnen. Ik geef hem geen ongelijk.

Eerste-verjaardagsvirus

De nieuwste trend in de hoe-trekken-we-de-portemonnee-van-mama’s-leeg, is dus cake smashen. Overgewaaid uit Amerika -duh-, is cakesmash een fotoshoot waarbij de babydreumes een taart kapot slaan. Heel tegenstrijdig, om mee te beginnen. Want eerst leren we dat de baby’s netjes moet eten en dat ze geen eten op de grond mogen gooien.

We zeggen onze baby’s ook dat ze lief voor elkaar moeten zijn, en dat slaan stout is. Maar dan worden ze één en is het hek van de dam. Ze mogen ineens een cake in elkaar stompen, en om het nog gekker te maken staat mama in een hippe studio ergens op de achtergrond ook nog eens aanmoedigend te klappen en te juichen.

Cakesmash

En alsof een dure fotoshoot à 150 euro nog niet genoeg is, moet de verjaardag ook nog gevierd worden. De foto´s van de cakesmash dienen enkel als uitnodiging voor het beste feest ooit. Maanden van tevoren wordt Pinterest afgestruind op zoek naar de mooiste thema’s met bijpassende versieringen.

LEES OOK: Column: Baby’s hebben geen slaapprobleem, wij hebben een babyprobleem

Deze decoratie wordt van heinde en verre besteld dus vooruit plannen is het codewoord. De woonkamer is te klein voor alle vrienden van mama, eh, van de baby- dus wordt er een zaal afgehuurd. En er moet natuurlijk ook weer een taart komen, want die eerste taart heeft babylief kapotgeslagen.

Cadeaus

Dan is het tijd voor de cadeaus. Er moeten cadeaus komen. Heel. Veel. Cadeaus. Ik ga nu iets heel geitenwollensokkenachtigs zeggen -hoewel, geitenwollensokkenmoeders kunnen er ook wat van met hun verantwoorde cadeaus, maar goed, hier komt ie: Is liefde niet het allerbelangrijkst?

Kunnen we geen ervaringen geven, in plaats van bizarre feestjes, glitterkastelen en automatische auto´s? Gewoon gaan voor dagjes uit, quality time, bedtijdverhaaltjes, zondagochtenden op bed, wandelingen in het park en mooie brieven?

Simpel

Laatst las ik een mooie zin: Give something they want, something they need, something to wear and something to read. Dat is toch genoeg, of niet? Collect moments, mensen, geen dingen. Of is mijn baby nu de enige die zo simpel is, dat ze een fantastische middag beleeft met een tupperwaredeksel, een lege shampoofles, een houten lepel, en wat geknuffel van mama?

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Reageer op artikel:
Column: ‘Dat eerste-verjaardagsvirus, ik snap er helemaal niets van’
Sluiten