De baby 22 apr 2017 Susan Dalstra

Zo vieren ouders wereldwijd de eerste verjaardag van hun kind

Tot nu toe had je waarschijnlijk nog nooit echt nagedacht over één heel belangrijk ding. Dat ding wordt vanaf nu een jaarlijks terugkerend ding – je hele leven lang. Soms met slagroomtaart achter je oren, soms met meer kinderen dan je aankan en soms met clowns voor wie je doodsangsten uitstaat. Dat ding is de eerste verjaardag van je kind.

Voor die eerste verjaardag kan je misschien wel een beetje sturing gebruiken. Je kan het natuurlijk op de traditioneel westerse manier aanpakken en een hysterische taart bestellen en de opa’s en oma’s uitnodigen om met z’n allen te zingen voor je baby. Toeter erbij en hiep hiep hoeraaaaa. Maar je kan het ook helemaal anders doen en wat inspiratie lenen van ouders uit andere werelddelen.

Rijst en selderij

In veel Aziatische landen is de eerste verjaardag een belangrijke traditie. In China en Korea grijpen ze de gelegenheid aan om te voorspellen wat voor iemand het jarige kind later wordt. Dat doen ze als volgt: familieleden nemen verschillende objecten mee naar de verjaardag, waarbij ieder object staat voor een bepaalde karaktereigenschap. Zo staat rijst voor welvaren, een kalligrafeerpen voor kennis en selderij voor hard werken (vast omdat op een selderijstengel kauwen ook heel hard werken is). Al die objecten worden op een kleedje uitgestald. Het ding waar de baby als eerste naar grijpt, voorspelt wat de toekomst in petto heeft. Niet wetenschappelijk onderbouwd, wél een vermakelijk spelletje.

LEES OOK: Zo speelt je baby van geboorte tot z’n eerste verjaardag

De eerste knipbeurt

In sommige landen is de eerste verjaardag het uitgelezen moment voor de eerste knipbeurt. Hindoestanen hangen daar een spirituele betekenis aan; ze verbinden de groei van de eerste babyhaartjes met slechte dingen uit een vorig leven. Tijdens het ritueel wordt het hoofdje van het kind geschoren en daarna versierd met kruiden als kurkuma en sandelhout.

Ritueel

Ook in Turkmenistan en Oekraïne is haartjes knippen op de eerste verjaardag een ding. Die knipbeurt staat voor de eerste reis rondom de zon van het kind (omdat de aarde om de zon draait). De bedoeling is dat het ritueel het kind bescherming geeft. In Oekraïne klemmen de grootouders haar in de verschillende windrichtingen aan het hoofdje van de baby. In Turkmenistan maakt de oudste oom van de moeders kant het opmerkelijke ritueel af, maar we kunnen ons voorstellen dat je oom Harry na een paar borrels liever niet aan het hoofd van je kind laat zitten.

LEES OOK: Bijzonder cadeau voor je kind: een tijdcapsule. En dit stop je erin

Koe aan het spit

Een feest is geen echt feest zonder eten. In Nigeria pakken ze dat rigoureus aan. Iedereen die de familie kent is uitgenodigd terwijl er hele dieren aan het spit worden geroosterd. Een hele koe is op dit soort feesten geen uitzondering. Op Hawaii houden ze ook van grof geschut en gaat er een heel zwijn aan het spit. Steekt die Hollandse kip en worstjes barbecue toch een beetje schril naast af…

Vallen en opstaan

Japanners maken van de eerste verjaardag niet per se dé happening van het jaar, maar ze hebben wel een grappige eettraditie. Ze bakken een soort rijsttaart genaamd issho mochi (wat in het Japans zo goed als ‘een heel leven’ betekent) van bijna drie kilo. En het wordt nog interessanter: de taart wordt vervolgens op de rug van het kind gebonden. De ouders moedigen het kind aan een paar stapjes te zetten tot het omver rolt. De taart is daarmee een metafoor voor het leven. Dat het vallen en opstaan is, kun je je kind als het aan de Japanners ligt niet vroeg genoeg meegeven.

Hoe vierde jij de eerste verjaardag van je baby? Deel het met ons op Facebook!

Eerst nog zwanger worden? We hebben hier de mafste adviezen wereldwijd verzameld.

Fatherly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo vieren ouders wereldwijd de eerste verjaardag van hun kind
Sluiten