Zwanger 14 feb 2017 Nienke Magnin

Van moeheid tot striae: je lijf in het 1e trimester van je zwangerschap

Jaaaa, je bent zwanger! Namens Famme Baby, gefeliciteerd. Je bent natuurlijk reuze benieuwd wat je fysiek, emotioneel en mentaal allemaal te wachten staat in dit eerste trimester. Wij gaan het je vertellen.

Het eerste trimester

Van een stralende huid tot aambeien, van op hol geslagen hormonen tot striae. Lichamelijke veranderingen horen nu eenmaal bij een zwangerschap. Hieronder vind je 8 – waarschijnlijk heel herkenbare – quotes van moeders met betrekking tot vaak voorkomende (lichamelijke) veranderingen in het eerste trimester.

Vera: ‘Zwanger zijn is de allerleukste reden van je totaal belabberd voelen’

Doodmoe en kotsmisselijk, het hoort er natuurlijk bij. De wetenschap dat het het allemaal waard is, omdat er een nieuw leventje in je groeit, maakt het gelukkig wel beter te verteren. En een leuker excuus om je enorm te laten verwennen is er toch niet?

Fleur: ‘Mag ik drie broodjes haring met slagroom alstublieft?’

Of een broodje kroket met chocoladehagelslag of bakken met gemberijs. Tsja, we kunnen je niet adviseren om het ook allemaal echt naar binnen te werken, maar we kunnen je wel vertellen dat ‘pregnancy gravings’ doodnormaal zijn. Als je daarnaast nou zoveel mogelijk groenten en fruit eet, krijgt de baby ook wat hij nodig heeft.

Lotte: ‘Waarschuwing; door de invloed van externe hormonen kan ik elk moment in huilen uitbarsten of in woede ontsteken’

Van gillende keukenmeid tot tranen met tuiten. Zwanger zijn en je hormonen ‘all over the place’ horen bij elkaar zoals jouw baby bij jouw buik. Zeker in het eerste trimester. Vergeet dit vooral je wederhelft niet te vertellen. Voor hem zijn jouw onverklaarbare buien immers het gevaarlijkst (en onbegrijpelijkst).

Nathalie: ‘Nee, ik heb niet teveel gesnoept de laatste tijd’

Het is natuurlijk schaamteloos, maar er zijn altijd mensen die het nodig vinden conclusies te verbinden aan het feit dat jouw broek opeens niet meer dicht gaat. En in die eerste maanden wil je de oorzaak daarvan misschien nog voor je houden. Ons advies; doe dat vooral en neem nog een stukje chocola.

Gloria (Modern Family): ‘Ik heb twee paar hersenen in mijn lijf, maar ik heb me nog nooit zo dom gevoeld’

Zwangerschapsdementie noemen ze dat. Je vergeet namelijk ALLES, behalve je eerste afspraak met de verloskundige natuurlijk, al is het maar omdat die met duizend uitroeptekens in je agenda staat.

Loes: ‘Geen alcohol, maar toch een kater elke ochtend.’

Het is maar goed dat je geen alcohol mag drinken tijdens de zwangerschap. Het zou een driedubbele kater opleveren. Twee voor jou en één voor de baby. Wij vinden één nuchtere ‘kater’ wel genoeg.

Nienke: ‘Kan de persoon met Chanel parfum, de tram alstublieft onmiddellijk verlaten?’

Weerstand tegen je lievelingsgeur is in het eerste trimester niets geks. Een spontane zweetaanval van een hyacintje dus ook niet.

Caroline: ‘Is het al zeven uur? Dat is echt way voorbij mijn bedtijd’

Het project baby-in-buik vergt al jouw energie en veel slapen is in jullie beider voordeel. Als je bovendien bedenkt dat je het komende jaar bijna helemaal niet meer slaapt, droom je nu alvast extra lekker.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Van moeheid tot striae: je lijf in het 1e trimester van je zwangerschap
Sluiten