De baby 25 sep 2018 Daphne de Groot

De eerste tandjes van je baby komen door: dit komt er allemaal bij kijken

Let er maar eens op. Vanaf dat je baby een maand of vier is krijg je bij elk huiltje/kreuntje/dingetje de vraag: ‘oh, komen de eerste tandjes door’? Ja, het doorkomen van die eerste tandjes houdt de gemoederen goed bezig. Van je omgeving, je baby, maar ook van jou. Want het is toch wel weer een erg leuke mijlpaal. 

De eerste tandjes komen meestal door wanneer je baby tussen de 4 en 7 maanden is, waarbij het gemiddelde bij 6 maanden ligt. Maar eerder of later kan natuurlijk ook! Ze blijven dan doorkomen tot je kind ongeveer 3 jaar is. Meestal komen de tanden via een vast schema door, beginnend met voorste snijtanden.

Doorkomen tanden baby
Beeld: gezondkindergebit.nl

Hoe weet je dat de eerste tandjes doorkomen?

Het is niet voor niets dat je van je moeder, zus, buren en je achter-achter-achterneef voortdurend doodgegooid wordt met de vraag ‘of zijn tandjes nu al eens doorkomen’. Het is best een event voor je kleine baby, die helemaal niets snapt van de pijn die hij ineens in zijn mond voelt. Dit hoeft trouwens niet voor elke baby zo te zijn. Sommigen hebben er helemaal geen last van. Maar het onaangename gevoel kan ook maandenlang aanhouden. Daar kunnen bovendien nog een aantal vervelende kwaaltjes bijkomen:

Koorts

Omdat het tandje door het tandvlees naar boven komt en dus het tandvlees stuk maakt, is je baby vatbaarder voor virussen. Hierdoor kan hij verhoging of koorts krijgen.

Diarree

De wetenschap is er nog niet over uit waarom, maar baby’s krijgen opvallend vaak spuitluiers wanneer de eerste tandjes doorkomen. Waarschijnlijk hangt dit weer vast aan het vorige punt, en is je baby nu vatbaarder voor virussen. Je baby kan nu ook gevoeliger zijn voor luieruitslag.

Huilerig/hangerig

Het kan zijn dat je baby meer huilt dat je gewend bent, of dat hij hangerig is. Het kan ook voorkomen dat je baby juist drukker wordt in deze periode.

LEES OOK: Moeder deelt een briljante hack om pijn van doorkomende tandjes te verlichten

Minder eetlust

Ik denk dat je dit het beste kunt vergelijken met het krijgen van een beugel. De eerste paar dagen dat, dat ding er in zit moet je niet aan eten dénken. Niet alleen doet het pijn, maar je eetlust lijkt ook wel helemaal weg. Voor je baby is dit hetzelfde. Uiteraard blijft het wel belangrijk dat hij voldoende drinkt/eet. Verkoelend eten zoals een koude banaan of wat yoghurt kan prettig zijn voor je baby en er voor zorgen dat hij wel wat binnenkrijgt.

Slaapproblemen

Het is niet zo gek dat je baby meer moeite heeft om in slaap te komen. Hij voelt zich nu echt gewoon even niet zo lekker.

Verder

Naast bovenstaande punten is het ook heel normaal als je baby rodere wangen heeft dan anders. Ook kan hij veel over zijn oren en wangen wrijven, omdat de pijn hiernaar kan doortrekken. Verder kun je merken dat je baby meer kwijlt dan gewoonlijk en alles in zijn mond stopt. De tegendruk op zijn tandvlees geeft hem een verlichtend gevoel. Ook gezwollen tandvlees is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Zodra het eerste tandje doorgebroken is, verdwijnen de klachten weer.

Zo kun je de pijn verlichten

Gelukkig kun je je baby helpen en de pijn van het eerste doorkomende tandje een beetje verlichten. Masseer bijvoorbeeld zijn tandvlees voorzichtig met je vinger of de bolle kant van een theelepel. Ook kan koud eten of een (gekoelde) bijtring heel erg fijn zijn voor je uk. Als dit niet afdoende helpt kun je druppels overwegen van Dentinox, die een plaatselijk verkoelende werking heeft of in het uiterste geval een zetpil. Let er hierbij wel op dat eventuele hoge koorts hierbij gemaskeerd kan worden. Overleg bij twijfel met je huisarts.

LEES OOK: Er zijn nog een aantal manier om de pijn van doorkomende tandjes te verlichten. Dit zijn ze!

Wel opletten

Het kan natuurlijk zo zijn dat je baby gewoon ziek is in deze periode. Let dus zeker bij koorts op, misschien heeft dit wel een andere reden dan doorkomende tandjes. Zijn het wel de tandjes dan verdwijnen de klachten weer zodra het tandje in kwestie door is. Totdat de volgende weer omhoog komt natuurlijk.

En als dat eerste tandje dan door is, is het verstandig om ‘m meteen vanaf het begin te poetsen. Zo doe je dat! 

Nooit meer iets missen? Like ons!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De eerste tandjes van je baby komen door: dit komt er allemaal bij kijken
Sluiten