Column 5 feb 2018 Ilse Langerak

Ilse: ‘Ik voel me als een mus tussen de paradijsvogels’

Die allereerste keer dat je alleen met je baby naar het mama-café gaat. Zonder man, zonder auto, gewoon jij en je uk. Best een big deal! Columnist Ilse beschrijft het op een kleurrijke manier, zoals alleen zij dat kan. 

Vandaag is een heel erg spannende dag. Big deal. Dochter en ik gaan namelijk alleen op stap. Zonder man, met auto, op naar het mama-café. Ik zweet peentjes, echt, en zoek de hele ochtend naar smoesjes om niet te hoeven gaan. Mijn nacht was slecht, Dochter is onrustig, ik ga liever wandelen…maar ik ben streng voor mezelf. Met nog zes weken tot ik weer aan het werk moet is het echt hoog tijd om onze wereld te verruimen en bovendien kijk ik er al de hele week naar uit. Dus hup, die deur uit.

Optutten

Voor de gelegenheid neem ik de tijd om mezelf weer een beetje op te tutten. Leuke kleren,oorbellen in en een beetje make-up om er nog een beetje fris uit te zien. De blauwe kringen onder mijn ogen zijn inmiddels zo groot en zo intens van kleur dat ik inmiddels door zou kunnen gaan voor een uit de kluiten gewassen versie van Smurfin…

LEES OOK: Een baby verandert je meer dan je van tevoren denkt

Ook Dochter krijgt voor de gelegenheid een leuk nieuw pakje aan. Ervaren moeders liggen bij het lezen van deze zin waarschijnlijk krom van het lachen, want babies ‘leuk aankleden voor de gelegenheid’ is echt het een heel erg dom idee, zo leer ik 4 minuten later. Met een diepe ‘prrrrrrt!’ en een ontspannen glimlach maakt Dochter duidelijk dat haar darmen zojuist zijn geledigd. De inhoud zit tot onder haar oksels.

Op avontuur

In een iets minder leuk pakje neem ik haar vervolgens mee op avontuur. Tenminste, ik vind het een avontuur. Daar ga ik dan, de moeder-jungle in. Ik ben benieuwd. De doorgewinterde mama’s hebben me al gewaarschuwd dat er een klein doch significant verschil is tussen behulpzame moeders en valse loeders en de internetafdeling van het moederscollectief heeft me inderdaad al geleerd dat oxytocine van sommige vrouwen gevaarlijke beesten heeft gemaakt. Giftige slangen, poep gooiende apen, brullende tijgers, trotse pauwen en betweterige uilskuikens.

LEES OOK: ‘Hoezo kan ik alleen nog maar praten over hoe fantastisch borstvoeding is?’

Maar ik heb moeders om me heen nodig. Mijn halve vriendenlijst mag dan inmiddels in de luiers zitten, binnen een straal van 10 kilometer ken ik er inclusief de meiden van mijn pufcursus precies vier. Ze hebben hun waarde overigens al meer dan bewezen. Dit zijn de vrouwen die ik letterlijk om drie uur ‘s nachts kan appen om stoom af te blazen of een vraag te stellen. Dikke kans dat er tenminste één ook net knikkebollend zit te voeden. We slepen elkaar door de eerste weken heen.

Nieuwe vriendschappen?

Met de intentie lief en leed te kunnen delen en er, wie weet, leuke vriendschappen aan over te houden, begeef ik me naar het mama-café. En kom van een koude kermis thuis. Want wat ik daar aantref is veel te fris clubje moeders dat alles onder controle lijkt te hebben, van hun haar tot aan de poepluiers van hun baby. De enige melkvlekken die ik aantref zitten op mijn eigen blouse. Ik probeer nog om hier en daar een gesprekje aan te knopen, maar krijg koeltjes te horen hoe soepel alles al loopt. ‘Ja, mijn bevalling verliep echt perfect!’ ‘De mijne slaapt al zo goed door!’ ‘Hij drinkt echt super!’ Yeah right. Dit is niet eerlijk. Ik wéét gewoon dat ook zij soms even helemaal op zijn en dat er tenminste één van hen vanmorgen ook al een kledingwissel heeft gehad. Maar goed, ik krijg geen contact en onzeker en gedesillusioneerd begeef ik me weer naar huis. Ik voel me een mus tussen de paradijsvogels.

Eerste stappen in het loederschap

‘En, hoe was het?’ vraagt De Echtgenoot me als ik thuis kom. En dan, net als ik teleurgesteld verslag uit wil doen, ontwaakt het serpent in mij en zet ik mijn eerste stappen in het loederschap.. ‘Super! Ik was de enige die haar oude figuur alweer terug heeft!’

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ilse: ‘Ik voel me als een mus tussen de paradijsvogels’
Sluiten