Zwanger 19 apr 2018 Janne Vogel

De eerste schopjes: na hoeveel weken voel je je baby voor het eerst bewegen?

Hét moment waar je waarschijnlijk al maanden naar uitkijkt: het eerste schopje van je baby. Het is aan het begin nog moeilijk voor te stellen dat er een baby’tje in je buik groeit, tot je voelt dat hij begint te bewegen. (Hij zit er écht!) Maar wanneer kun je de eerste schopjes precies verwachten?

Het antwoord op al je schopjes-vragen vind je hier.

De eerste schopjes

Je baby heeft al heel wat rond bewogen voor jij ‘m voor het eerst voelt. De foetus begint al vanaf 7 weken zwangerschap met bewegen, wanneer zijn ledematen beginnen te groeien. Zijn armen en benen beginnen op dat moment vorm te krijgen en daar moet hij natuurlijk goed mee oefenen! Vanaf 10 weken begint je baby ook ademhalingsbewegingen te maken. Hij ademt nog niet écht, maar zal de beweging vast oefenen. Zo kan hij bij de geboorte instinctief ademhalen. Mooi hè?

Vanaf ongeveer 15 weken zitten alle ledematen en gewrichten op hun plek en is je baby actief bezig om alles zo goed mogelijk te leren gebruiken. Hij rekt, strekt en schopt er op los. Dat oefenen met bewegen is allemaal leuk en aardig, maar jij merkt er nog steeds helemaal niets van. Meestal begin je de baby zelf te voelen vanaf 20 weken.

LEES OOK:Deze armband laat vaders voelen hoe ‘het is’ om zwanger te zijn en schopjes te krijgen

De bewegingen voelen en herkennen

De meeste vrouwen herkennen het gevoel ook pas vanaf 20 weken, omdat het erg moeilijk te omschrijven is. Je voelt – zeker aan het begin – geen overduidelijke schop. Voel jij na 20 weken nog niets? Gewoon nog even wachten! Voor je het weet voel je je baby iedere dag. De kans is groot dat je je kindje al veel eerder voelt tijdens de tweede zwangerschap. Simpelweg omdat je het gevoel al kent! Maak jij je toch zorgen? Neem dan even contact op met jouw verloskundige of gynaecoloog.

Je voelt de (eerste) bewegingen vaak als jij rust neemt, dus doe vooral lekker rustig aan. De meeste baby’s zijn het actiefst vlak voor je gaat slapen of als je opstaat. Wees op deze momenten dus alert en zorg dat je écht ontspant. Zo merk je de bewegingen eerder op.

Wanneer voelen anderen de baby?

Wanneer jíj het magische eerste schopje hebt gevoeld, zijn de bewegingen van buitenaf nog niet voelbaar. Helaas: je partner moet nog een maandje wachten voor hij met je mee kan voelen. De eerste wentelingen van je baby zijn voor anderen vanaf ongeveer 24 weken voelbaar.

Weinig bewegen

Voel je je baby na het eerste schopje een aantal dagen heel weinig? Geen paniek. De ene dag word je gek van z’n gedraai, terwijl het de volgende dag rustig blijft. Je baby heeft af en toe gewoon een lui dagje! (Wij geven ‘m groot gelijk.) Het is belangrijk dat hij vanaf 28 weken regelmatig in beweging blijft, dus zolang dit het geval is, zit het helemaal goed.
Mocht je echt niets voelen en je zorgen maken? Neem dan gerust contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Popsugar.comVerloskundige Den Bosch

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De eerste schopjes: na hoeveel weken voel je je baby voor het eerst bewegen?
Sluiten