De baby 15 jun 2018 Janne Vogel

Reality check: zo zien de eerste post-baby maanden er écht uit

Natuurlijk bereid je alles tot in de puntjes voor en kun je niet wáchten tot jullie kleintje de aarde betreedt, maar de eerste post-baby maanden zijn niet niks. Tijdens je zwangerschap weet je zeker dat je je job als moeder gaat rocken, alleen niemand vertelt je precies hoe.

Je komt er na de bevalling al snel achter dat niets gaat zoals je het had uitgestippeld of verwacht, en dat de baby komt zonder handleiding. Shit.

1. Niets gaat volgens plan – niets

Vanaf dag één loopt alles al anders dan je voor ogen had en krijg je de bittere waarheid voor je kiezen. Het hele moeder-zijn is niet alleen een sprookjesachtige fantasie, maar ook wel degelijk keihard werken. Sommige dagen zijn ontzettend zwaar, maar je voelt je gezegend met je kleintje en de chaos went snel.

2. Je kunt je niet echt voorbereiden (al doe je nog zo je best)

Er bestaat geen training, er zit (heláás) geen handleiding bij de baby, WikiHow brengt je ook niet veel verder, en er bestaat eigenlijk niet eens zoiets als goed of fout. Waarom niet? Omdat nergens een eenduidig antwoord op is. Elk kind is anders en groeit op bij andere ouders, dus wat voor de één werkt, werkt niet per se voor de ander. En hé, wat voor jou werkte op maandag, werkt dinsdag misschien al niet meer. Lastig.

LEES OOK: Geef maar toe: deze 5 gedachten gaan door je heen na de bevalling

3. Iedereen heeft een mening, maar niemand heeft het antwoord

Dit punt is even irritant als geruststellend; je bent niet de enige die geen idee heeft waar hij mee bezig is. Niemand weet hoe het moet. Als het ouderschap een examen was zouden we waarschijnlijk allemaal dramatisch zakken. Iedereen (ja, zelfs die ene ‘perfecte’ moeder’) voedt op door te vallen en weer op te staan, te experimenteren en door adviezen op te volgen van een heleboel tegenstrijdige bronnen.

Over adviezen gesproken: iedereen lijkt pro te zijn op het gebied van ouderschap. Zelfs dat koppel dat nog niet eens kinderen heeft. Vaak hebben mensen de beste bedoelingen hoor, maar laat je niet gek maken en doe het vooral op je eigen manier.

4. Onvoorwaardelijke liefde is niet gegarandeerd

Het is verschrikkelijk om mee te maken, laat staan om het te delen, maar het is niet vanzelfsprekend dat je meteen onvoorwaardelijke liefde voelt voor je kindje. Het is ‘de bedoeling’ dat je verliefd bent op je baby vanaf het allereerste moment en daarom heel eng als je het niet voelt. Mocht het je overkomen, onthoud dan asjeblieft dat er niets mis is met je. Geloof niet alles wat je leest; new moms voelen zich echt niet altijd zo gezegend als dat ze op sociale media laten zien. Gun jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe rol en wees een beetje lief voor jezelf.

LEES OOK: Saskia had een zware postnatale depressie: ‘Ik wilde mijn baby terugbrengen’

5. Je vindt hoe dan ook je weg

Iedere moeder heeft slechte, dagen, weken, of soms zelfs maanden. Toegeven dat het niet altijd makkelijk gaat maakt je geen slechte moeder, integendeel. Je hebt het zwaar, maar blijft proberen. Je twijfelt aan jezelf, je bent uitgeput, je voelt je af en toe verslagen en alleen, maar je blijft strijden. Juist dat doorzettingsvermogen maakt je een geweldige, krachtige moeder, die er hoe dan ook wel uit komt. You go mama!

Scary Mommy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Reality check: zo zien de eerste post-baby maanden er écht uit
Sluiten