De mama 3 mei 2017 Susan Dalstra

Waarom de eerste maand als moeder het makkelijkst is (ook al voelt het niet zo)

We begrijpen dat je je afvraagt of we soms helemaal gek geworden zijn; de eerste maand als moeder het mákkelijkst? Met een baby die steeds wil drinken, slapeloze nachten en een lijf dat nog moet bijkomen van je grootste prestatie ooit?! Geloof het of niet, toch is hier echt wat voor te zeggen. 

Na een keizersnede of totaalruptuur is het al helemáál begrijpelijk dat die eerste maand moederschap nou niet bepaald a walk in the park is. Maar focussen op die makkelijke aspecten van die eerste maand maakt het misschien wat draaglijker. En omdat we heel goed begrijpen dat je die niet zo 1,2,3 paraat hebt, geven we je 8 kleine, maar belangrijke redenen waarom juist die eerste maand comfortabeler is dan je nu denkt. Al zal je je dat waarschijnlijk pas over een tijdje beamen.

1. Het enige wat je baby doet, is slapen

Het is natuurlijk geen garantie, maar de kans is groot dat je baby in de eerste maand het grootste gedeelte van de tijd slaapt. En slaapt je baby, dan kun jij dus ook uitrusten. Of je favo Netflix-serie kijken. Het is maar net waar je behoefte aan hebt. Oké, je baby wil natuurlijk wel vaak een fles of borst, maar je hoeft je in ieder geval nog niet druk te maken over slaapschema’s. De eerste maand is kortom hartstikke overzichtelijk: slapen, drinken, knuffelen. That’s it.

2. Je krijgt alle hulp

In die eerste maand is het een zoete inval van moeders, schoonmoeders, vriendinnen en tantes die je zoveel mogelijk helpen zo soepel mogelijk het moederschap in te glijden of zich ontfermen over je oudste kind. Als je geluk hebt tenminste. En je man is hopelijk ook super lief voor je. En echt; neem alle hulp aan die je krijgt want je gaat ze nog missen.

3. Mensen verwacht nog niet veel van je

In die eerste maand moederschap verwacht niemand dat je iets anders doet dan zorgen voor je baby. Iedereen wil een vrouw met een nog geen maand oude baby een medaille geven (en terecht!). Over het algemeen zijn de verwachtingen van een vrouw in haar eerste maand als moeder dus heel laag, laat dat in je voordeel werken. Ga niet de superheldin uithangen en doe het rustig aan om te wennen aan je nieuwe leven. En zeg alles af waar je geen zin in hebt. Je hebt het beste excuus ever.

LEES OOK: Blogger deelt goudeerlijke foto: zo ziet een lichaam er écht uit na de bevalling

4. Je verwacht ook niet veel van jezelf

Waarmee we bedoelen: hopelijk leg je de lat met wat je allemaal wel niet moet kunnen en doen voor jezelf niet te hoog. Als de baby eenmaal ouder is, heb je nog alle tijd om je druk te maken over het feit dat je je nu toch ooit een keer moet aankleden en het huis uit moet. In die eerste maand heb je jezelf (hopelijk) nog gevrijwaard van al dat gedoe. Geniet ervan!

5. Omdat er voor je wordt gekookt

Je hebt waarschijnlijk een paar dagen kraamzorg – geef je daar aan over en ga niet proberen krampachtig de controle te houden. Met een beetje mazzel kookt de kraamhulp voor jullie en wanneer je (huilend) afscheid van haar hebt genomen, staat er nog een heel leger of met een beetje mazzel in ieder geval een behulpzame geliefde klaar die ervoor zorgt dat je goed eet en er boodschappen worden gedaan.

6. Omdat je nog verlof hebt

In Nederland heb je na de bevalling nog minstens tien weken verlof. In die eerste maand na de bevalling is je werk dus verder weg dan ooit. Nog geen stress dus over wie er op je kind past wanneer je aan het werk ben of over werk-issues, geen haast om op tijd op kantoor te zijn of tranen omdat je je kind de hele dag moet missen. Vooral ook nog niet aan denken.

7. Je leeft op een enorme stoot adrenaline

Ondanks dat je lichaam moet helen, leef je nog steeds op de adrenaline die vrijkwam nadat je je baby ter wereld bracht. Dat heeft de natuur toch maar goed geregeld. Uiteindelijk wordt dat vanzelf minder, dus neem nu de tijd om dat nog te waarderen.

8. Je bent gelukkiger dan ooit

In aanvulling op de adrenaline: de totale euforie over het feit dat je opeens een moeder bent en smoorverliefd op dat kleine wezentje is een heerlijk gevoel. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Soms kan het begin juist hartstikke pittig zijn en voel je je helemaal niet top, maar de geluksvogels voelen zich on top of the world na de geboorte van hun baby. Dat gelukkige gevoel zorgt ervoor dat je die eerste maand op wolkjes loopt en amper in de gaten hebt dat je al bijna de hele nacht op bent.

Waar genoot jij het meest van in de eerste maand na de bevalling? Praat met ons mee op Facebook!

Ben je net met verlof? Dit zijn 14 dingen die je jezelf vooral moet gunnen voordat je gaat bevallen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom de eerste maand als moeder het makkelijkst is (ook al voelt het niet zo)
Sluiten