De baby 20 mei 2018 Maaike Kooijman

De eerste lach van je baby: wanneer kun je die verwachten?

Lachen is gezond: niet alleen voor jou, maar óók voor je kleintje. Niets waardevollers dan een brede glimlach – inclusief schattig kir-geluidje – als beloning wanneer je weer eens om drie uur je bed uit moet om te voeden. Toch duurt het wel een paar weken, soms maanden, tot je de eerste echte lach van je baby kunt verwachten.

Natuurlijk verschilt het per baby wanneer hét moment zich voordoet. Zo kan het langer duren als je kindje te vroeg geboren is, of heeft hij of zij iets meer moeite met communicatie in het begin. Niet lachen betekent zeker niet dat jouw baby niet blij is, zeker in de eerste weken.

Over het algemeen duurt het niet al te lang tot je dreumes gaat lachen, maar dat is nog niet de lach zoals wij die kennen en gebruiken om te communiceren met onze omgeving. Vlak na de geboorte glimlachen baby’s vooral als reactie op iets fysieks – als ze een scheetje laten, bijvoorbeeld, of als je ze kietelt.

LEES OOK: Glimlacht je baby veel, dan is dit waarschijnlijk aan de hand

Lachen als communicatie

Als je kindje zes tot twaalf weken is, leert hij of zij langzaamaan communiceren. Rond de drie of vier maanden kun je dan ook het eerste lachje verwachten dat daadwerkelijk blijheid uitdrukt én ook bedoeld is voor een specifiek persoon. Ze kijken het ook af van jou: als je baby lacht en jij dat terugdoet (hoe kun je ook anders?), wordt dat als een aanmoediging gezien.

In het begin kun je vooral als ouder veel glimlachjes verwachten, en ook broertjes en zusjes zijn waarschijnlijk uitverkoren. Je zult ze dan meestal nog zelf moeten uitlokken, bijvoorbeeld door kiekeboe-spelletjes (de klassieker) of grappige geluiden.

Lachen met open mond

Maar in de maanden daarna kunnen ook andere familieleden, en bijvoorbeeld knuffels en speelgoed, een spontaan teken van blijheid verwachten. Bovendien kan je zonnestraaltje dan gaan lachen met open mond, en met dat schattige geluidje waarvan iedereen smelt.

Vanaf ongeveer zes maanden kun je het wel of juist níet lachen van je baby, net zo opvatten als je dat bij de meeste volwassenen doet. Lacht hij of zij wel, dan heb je iets goed gedaan, maar sterft de lach af, dan heeft je kindje even een pauze nodig.

MomtasticHealthline

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De eerste lach van je baby: wanneer kun je die verwachten?
Sluiten