Zwanger 23 apr 2018 Janne Vogel

Déze 11 dingen moet je met je eerste kindje doen voor hij een broertje of zusje krijgt

Je bent zwanger van je tweede kindje. Gefeliciteerd! Ook voor je eerste kindje is het natuurlijk hartstikke spannend dat hij een broertje of zusje krijgt. Daarom hebben wij hier een checklist met dingen die goed zijn om te doen nu jullie nog met z’n drietjes zijn.

Het nieuwe kindje zal natuurlijk een hoop aandacht opeisen, en dat is niet altijd even makkelijk. Déze 11 dingen wil je daarom met je eerste kindje doen, nog voor de nieuwe baby er is.

Heel. veel. foto’s maken

Het voelt misschien alsof je al aardig wat foto’s maakt, maar houd dit vooral vol. Een beetje cliché, maar ze worden zo ontzettend snel groot! Daarnaast verandert alles behoorlijk wanneer de nieuwe baby er is, en wil je straks niets liever dan terugkijken op deze momenten. Het leven met één kindje kun je je straks nauwelijks meer voorstellen.

Ga samen op stap

Of het nou een klein vakantietje is, een dagje naar het aquarium of samen lunchen en naar de bioscoop: maak herinneringen met je kleintje. Straks zit je thuis met een nieuwe baby en worden dit soort uitstapjes een stuk lastiger. Wacht dus niet langer.

Vul je babyboek in

Waarschijnlijk neem je je dit al heel lang voor, maar komt het er nooit van. Hier een allerlaatste reminder: als je het nog wil doen, doe het dan nu!

Ga samen shoppen

Je bent al volop bezig met outfits voor de nieuwe baby, maar hebt eigenlijk nauwelijks door hoe snel je oudste groeit. Voor hij of zij in crop topjes rondloopt, is het misschien tijd voor een gezellig dagje winkelen. Ook shoppen wordt er met een tweede namelijk niet veel makkelijker op.

Organiseer een speciale moeder-kind dag

Maakt tijd om te genieten van én met je kind. Klinkt ook een béetje corny, maar het is heel erg nodig. Niet uit schuldgevoelens of omdat het moet, maar omdat jij (en je kleine) het verdienen. Tijd samen zal straks een stuk zeldzamer zijn, dus koester het vooral nog even.

LEES OOK: Het verschil tussen je eerste baby en je tweede in 16 hilarische gifhes

Gooi oud speelgoed weg

Je gaat ontzettend veel nieuwe spullen krijgen, dus het is handig om al het ‘stomme’ speelgoed van je oudste lekker weg te gooien. Maak ruimte door het speelgoed waar niet mee wordt gespeeld te doneren of te verkopen. Tip: gooi het speelgoed nog niet gelijk weg, maar verstop het een maandje. Vraagt je kind er niet naar? Dan kan het weg!

Werk aan de grote mijlpalen

Slaapt je oudste nog in een wiegje, heeft hij nog een luier om of is hij érg gehecht aan zijn speentje? Probeer dan te oefenen met het slapen in een peuterbedje, de zindelijkheidstraining of het wegdoen van de speen vóór de nieuwe baby er is. Het is al heel wat dat hij mama en papa straks moet delen en ook jullie hebben straks minder tijd. Natuurlijk moet je niets overhaasten, maar onthoud dat hij straks erg moet wennen aan zijn nieuwe broertje of zusje.

Laat je kind wennen aan andere mensen

De kans is groot dat je binnenkort wat hulp nodig hebt met de kinderen. Ben je van plan een oppas in te schakelen, laat hem of haar dan al een paar keer langskomen voor een proefperiode. Ook dit kun je het best doen voor het nieuwe kindje is geboren.

Praat over de baby

Waarschijnlijk heb je dit al vaak gedaan, maar bespreek ook de context van de nieuwe baby met je oudste. Vertel hem dus niet alleen hoe geweldig de nieuwe baby is, maar vertel ook over zijn leven straks en hoe bepaalde dingen zullen veranderen. Laat de gesprekken zoveel mogelijk om hem draaien en geef hem de kans om zijn angsten uit te spreken.

Geef je over aan zijn moodswings

Éen ding is zeker: je oudste vindt de komst van de nieuwe baby niet altijd alleen maar leuk. Maak je hier niet te druk om en laat hem vooral zijn gevoelens uiten. Het is meer dan normaal dat hij er niet de hele tijd zin in heeft.

Realiseer je dat het goedkomt met ‘m

Want, ja, echt waar, het komt goed. Voel je niet schuldig, want daar schiet je sowieso niets mee op! Je kindje zal wennen aan de baby en voelt zich later alleen maar gezegend met zijn broertje of zusje. No worries.

Romper.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Déze 11 dingen moet je met je eerste kindje doen voor hij een broertje of zusje krijgt
Sluiten