Eerste hulp bij zwanger worden. De 4 meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen

Niet gelukt, tot nu toe: natuurlijk zwanger worden gaat op de een of andere manier moeilijk bij jullie en na een jaar proberen kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Welke vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen misschien helpen? En wat zijn je kansen dan?

Onze expert gynaecoloog Koen Deurloo legt het uit.

Ovulatie-inductie

Wanneer? Als je geen of heel onregelmatig een eisprong hebt.
Hoe werkt het? De arts probeert met hormonen de eisprong te stimuleren via tabletten of injecties die je jezelf geeft. Is het gelukt? Dan stuurt de arts je naar huis met de opdracht om twee dagen achter elkaar te vrijen. Je mag zo’n vijftien dagen later thuis een zwangerschapstest doen.
Wordt het vergoed? Ja, als de behandeling voorgeschreven wordt door je behandelend arts krijg je vergoeding vanuit het basispakket.
Hoe groot zijn de kansen? Zo’n 80% van de vrouwen heeft na deze behandeling wél een eisprong. De kans om zwanger te worden, is dan net zo groot als bij normale vruchtbaarheid, dus zo’n 15 à 20% iedere maand. Dit is wel afhankelijk van je leeftijd: hoe jonger, hoe hoger de kans.

IUI (intra-uteriene inseminatie)

Wanneer? Als de vruchtbaarheid verminderd is, maar artsen niet precies weten wat de oorzaak is. Of wanneer het zaad van mindere kwaliteit is.
Hoe werkt het? Op je meest vruchtbare dag moet je man zijn sperma inleveren in het ziekenhuis. In het laboratorium worden zijn beste zaadcellen geselecteerd, die op het moment van de ovulatie bij de vrouw worden ingebracht. De bedoeling is dat het zaadje daarna op eigen kracht de eileider bereikt, waar hij de eicel bevrucht.
Wordt het vergoed? De eerste zes pogingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je mag alleen niet ouder zijn dan 42 jaar. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden ook daarna nog pogingen.
Hoe groot zijn de kansen? Na zes pogingen is ongeveer 35% van de stellen zwanger. Wanneer IUI niet slaagt, is IVF vaak de volgende stap. Kans op zwanger te worden door IUI en daarna IVF is in totaal ruim 50%.

LEES OOK: Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een miskraam.

IVF (In Vitro Fertilisatie)

Wanneer? IVF is ontwikkeld voor vrouwen waarbij de beide eileiders dichtzitten. Het blijkt ook te werken bij vrouwen voor wie er geen duidelijke oorzaak is gevonden voor het uitblijven van de zwangerschap. Bij deze laatste groep wordt eerst IUI geprobeerd en daarna IVF.
Hoe werkt het? Je krijgt hormonen, waardoor er meerdere eicellen rijpen. Deze worden, met een holle naald, uit de eiblaasjes gezogen en naar een laboratorium gebracht. Daar wordt jouw eitje samen met de zaadcel van je man in een glazen bakje gelegd. De bedoeling is dat ze daarna zelf het werk doen, en dus gaan bevruchten en delen. Zo ja, dan plaatsen ze het bevruchte eitje terug in de baarmoeder. Als je geluk hebt, zijn er meerdere eitjes bevrucht. Er wordt meestal een embryo geplaatst en de resterende embryo’s worden ingevroren. Deze kunnen later (als de eerste plaatsing niet lukt) alsnog geplaatst worden in je eigen cyclus. Zo heb je meerdere kansen per behandeling. Alleen als je ouder bent dan 38 worden er soms twee embryo’s tegelijk geplaatst. Je hebt dan ook een kans op een tweeling.
Wordt het vergoed? De eerste drie behandelingen vanuit de basisverzekering, tot je 43ste verjaardag.
Hoe groot zijn de kansen? Van alle stellen die Ivf-behandelingen ondergaan, is 40% na één behandeling zwanger (veel vrouwen haken af na twee pogingen). De kans hangt af van bijvoorbeeld je leeftijd, wat het vruchtbaarheidsprobleem is en de kwaliteit van het zaad en de eicel.

LEES OOK: De invloed van je leeftijd op je vruchtbaarheid.

ICSI (Intracytoplasmatische Sperma Injectie)

Wanneer? ICSI is dé behandeling voor stellen waarbij de man verminderd vruchtbaar zaad heeft.
Hoe werkt het? ICSI lijkt erg op IVF. Ook hier krijgt de moeder hormonen om eicellen te laten rijpen. In het sperma van de man wordt gezocht naar een goede, sterke zaadcel. Deze wordt met een naald in de eicel ingebracht. Een extra steuntje in de rug dus, voor zaad dat het op eigen kracht misschien niet zou redden. Is het raak? Dan wordt het bevruchte eitje bij de moeder terug geplaatst en is het fingers crossed.
Wordt het vergoed? Net als bij andere vruchtbaarheidsbehandelingen worden de eerste drie pogingen vanuit de basisverzekering vergoed, tot je 43e verjaardag.
Hoe groot zijn de kansen? De kans op zwangerschap is bij ICSI iets groter dan bij IVF. Dit komt doordat het probleem bij stellen die ICSI ondergaan vaker bij de man ligt. De eicel is vaak wel van goede kwaliteit, waardoor de kans op bevruchting groter is.

De expert legt uit

Gynaecoloog Koen Deurloo: ‘Soms zijn de kansen van een stel om zwanger te worden nog zo goed dat we de behandeling liever uitstellen met 6 of 12 maanden. Dat zie je nog wel eens bij jonge, gezonde stellen . Het voelt dan vaak alsof we niks doen of niks willen, maar in deze gevallen geeft niet behandelen vaak een beter resultaat dan behandelen. Dat is soms best lastig uitleggen.’

Geweldig! Deze rompertjes met coole opschriften zijn speciaal ontworpen om het wonder te vieren van een baby’tje dat via Ivf verwerkt is.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Eerste hulp bij zwanger worden. De 4 meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen
Sluiten