De baby 13 apr 2018 Janne Vogel

Op déze 4 manieren bemoedig je je baby om geluidjes te maken

Smelt jij bij iedere mijlpaal die je baby bereikt? De eerste keer oogcontact, zijn eerste lachje, de eerste keer dat hij zelf zijn hoofdje omhoog kan houden: allemaal reden voor een feestje. Maar wanneer kun je de eerste geluidjes van je baby precies verwachten?

Goed nieuws: al heel snel. Baby’s beginnen gemiddeld geluidjes te maken als ze 6 tot 8 weken oud zijn. Op naar de eerste gesprekjes!

Eerste geluidjes

Na ongeveer zes weken begint je baby te ontdekken dat hij meer met zijn stem kan dan alleen huilen. De eerste geluidjes die hij zal maken zullen vooral bestaan uit klinkerklanken: ‘ah’, ‘eh’, ‘oh’, ‘eu’ en ‘uh’. Iets later zal hij ook wat medeklinkers onder de knie krijgen en breidt het repertoire van je kleine kletsmajoor zich langzaam maar zeker uit. Deze eerste fase van taalontwikkeling heet vocaliseren.

Schattig: de eerste keren dat je baby geluidjes maakt, doet hij het vaak nog onbewust en per ongeluk. Hij kijkt er zelf van op! Om te zorgen dat hij vooral doorgaat met het vocaliseren en geluidjes blijft maken, kun je hem op verschillende manieren bemoedigen. Famme Baby zette de vier beste trucjes voor je op een rijtje. Komen ze:

1. Praat tegen je baby

Ook al heeft hij nog geen idee wát je zegt, hij weet dat je tegen hem praat. Dit bemoedigt hem om terug te praten (of het op z’n minst te proberen). Dus: hoor je je baby een geluidje uitstoten? Antwoord dan vooral! Zo merkt hij al snel dat het leuk is om geluidjes te maken en zal hij het steeds vaker gaan doen. Als hij volop aan het oefenen is zal er ook meer variatie in zijn klanken komen, en vindt hij het binnenkort heerlijk om met je te ‘kletsen’. Onthoud ook: je baby maakt niet voor niets geluidjes. Hij heeft behoefte aan contact. Negeer de geluidjes dus niet ‘omdat hij je toch niet begrijpt’.

2. Het gaat niet om wat je zegt, maar om hoe je het zegt

Hoe hoger (en vervelender) je tegen je kleine praat, hoe beter hij zal reageren (ja, echt!). Schaam je dus vooral niet voor je mommy voice en pas ‘m zoveel mogelijk toe.

LEES OOK: Ouders opgelet: terug praten tegen je brabbelende baby is ontzettend leerzaam

3. Luister aandachtig

Het voeren van gesprekjes met je baby is belangrijk, maar af en toe mag je best even zwijgen en alleen naar hem luisteren. Hij moet af en toe gewoon even zijn hart luchten. Laat wel zien dat je écht luistert en geef hem al je aandacht.

4. Lees voor

Voorlezen is bij uitstek een moment waarop je de band met je kind versterkt. En je praat niet alleen tegen je baby, je laat ‘m ook nog eens mooie, spannende plaatjes zien. Vindt-ie leuk!

Probeer jij constant een ‘gesprekje’ te voeren met je baby, maar maakt hij nog nauwelijks geluid? Schrik niet. Als het op mijlpalen aankomt is het codewoord vrijwel altijd: geduld. Alle baby’s zijn anders en ze maken écht niet allemaal precies na zes weken hun eerste geluidje. Mocht je je serieus zorgen maken, kun je altijd even langsgaan bij je huisarts.

Popsugar

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Op déze 4 manieren bemoedig je je baby om geluidjes te maken
Sluiten