De baby 22 feb 2018 Florine Duif

De eerste dagen met je baby: het grote survival ABC

De eerste weken van je baby komen er zo veel ‘eerste keren’ voorbij dat je je afvraagt waarom er geen opleiding bestaat voor kersverse moeders. Daarom hebben we een survival ABC opgesteld vol onmisbare kennis voor de eerste dagen thuis met je baby.

Roze wolk? Kraamtranen? Lees even mee. Handig bij stress, twijfel of als je eens onzeker bent. En welke moeder van een baby is dat niet? We’ve all been there.

De ‘A’ van Au!

Een natuurlijke bevalling of keizersnede is niet geheel – uhm – pijnloos. En dus is het echt niet raar dat je waggelt, bang bent om te poepen en geen blik down under wilt werpen. De pijn zal langzaam verdwijnen, mits je voldoende rust neemt.

De ‘B’ van Borstvoeding

Borstvoeding geven is niet altijd even makkelijk, dus voel vooral geen druk. Of je nou borst- of flesvoeding geeft, je bent sowieso een goede moeder. Mocht je ervoor kiezen om borstvoeding te geven, maar komt het moeilijk op gang, vraag dan je verloskundige om hulp.

De ‘C’ van Chocolade

Verwen jezelf, je hebt een topprestatie geleverd.

De ‘D’ van Darmkrampen

Bij de geboorte zijn de darmpjes van de baby nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor kan hij de eerste maanden last hebben van darmkrampjes.

De ‘E’ van Eten

Hoe vaak moet mijn baby eten? Sommige ouders houden een ritme aan, anderen voeden wanneer hun kind huilt. De keuze is aan jou. Doe waar je je het prettigst bij voelt.

De ‘F’ van Flaters

De luier achterstevoren aangetrokken? Geen idee hoe je je baby moet vasthouden? Gênante ervaringen horen erbij. Maak je vooral niet druk, over een tijdje lach je erom.

De ‘G’ van Geel zien

De lever van een pasgeboren baby is nog niet helemaal klaar om de stof bilirubine uit het bloed te verwerken. Hierdoor kan de huid van je baby geel kleuren. Is je baby heel erg geel? Neem dan contact op met je arts.

De ‘H’ van Haaruitval

Haal jij opeens bossen haar uit je borstel? Komt door de hormoonhuishouding. Niks aan te doen, het herstelt zich vanzelf.

De ‘I’ van In bad

Een babyhuid is teer, dus de baby hoeft niet elke dag in bad. Badder niet te lang en wees zuinig met het gebruik van zeep.

De ‘J’ van Jeetje, waar blijft die roze wolk?

Het is vrij normaal dat je niet direct op een roze wolk zit. Bij sommige moeders gebeurt dit pas na een paar dagen, weken of zelfs maanden. Ineens is er een nieuw persoon in huis die je niet kent. Ingewikkeld, maar die liefde komt vanzelf. Heb je het idee dat er iets anders aan de hand is, vraag dan je huisarts om hulp.

De ‘K’ van Kraamtranen

Hoppa, kom maar door! Meestal krijg je ze op de derde dag na je bevalling. Hormonen, wennen aan de nieuwe situatie en een hoop emoties zijn de oorzaak.

De ‘L’ van Liefde

Zoals we al zeiden, zit niet iedereen op een roze wolk, maar het kan natuurlijk wel! Je voelt direct een hoop liefde voor je kind en moet er niet aan denken dat dit kleintje iets overkomt.

De ‘M’ van Meconium

Meconium is de allereerste ontlasting van je baby na de geboorte. Het is plakkerig, taai en is vaak zwart van kleur.

De ‘N’ van Naweeën

Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder na de bevalling weer zijn normale grootte krijgt.

De ‘O’ van Obstipatie

Lukt poepen even niet? Eet dan twee rijpe kiwi’s. Daar ga je.

De ‘P’ van Pretogen

Och kijk nou, je baby doet voor het eerst zijn ogen open! En als je geluk hebt zie je hier en daar een stuiptrekking in het gezicht. Net of ’ie lacht. Zo lief.

De ‘Q’ van Qualitytime

Je draagt ineens een ongelooflijke verantwoordelijk met je mee en daarom is het goed om elkaar te leren kennen. Neem daar vooral de tijd voor. Je bent nu moeder en dat is de belangrijkste baan op aarde.

De ‘R’ van Regeldagen

Denk je het hele voedingspatroon onder de knie te hebben, verandert je kind weer van behoeftes. Wen er maar aan, eens in de zo veel tijd heeft je baby een regeldag.

De ‘S’ van Stuwing

In de kraamtijd gaan je borsten over van colostrum naar moedermelk. Gevolg: overvolle, pijnlijke borsten.

De ‘T’ van Trofee

Kijk nou even naar je baby. Heb jij dus mooi even op de wereld gezet. Iets om trots op te zijn.

De ‘U’ van Uitzet

Je kunt van tevoren alles nog zo tot in de puntjes voorbereiden, je zult zien dat er altijd wel íets is wat je niet in huis hebt en ineens onmisbaar blijkt te zijn. Stel je dus in op flink wat ritjes naar de drogist of apotheek.

De ‘V’ van Vloeien

Jakkes! Toch is het heel normaal dat je na je bevalling bloed en wondvocht verliest. Het duurt ongeveer vier tot zes weken na je bevalling

De ‘W’ van Wat zijn dit voor geluiden?

Een baby kan in het begin behoorlijk vreemde geluiden produceren. Niet schrikken, je hebt geen varkentje of vogel op de wereld gezet, het is normaal.

De ‘Z’ van Zonder hulp

Op het moment dat de kraamhulp voor de laatste keer de deur achter zich dichttrekt, denk je misschien: ik. kan. dit. niet. alleen! Geen paniek. Je zult zien dat je zonder helpende hand stiekem best al veel weet. En de rest? Volg je gevoel. En doe een vreugdedansje nu jij weer de baas in huis bent (eigenlijk best lekker).

Opvoeden.nlOeiikgroei.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De eerste dagen met je baby: het grote survival ABC
Sluiten