Dit wist je nog niet over het eerste badje van je baby, maar moet je wel weten!

Het is voor de meeste moeders een bijzonder moment: de eerste keer in bad. Volgens de één kan het wel net na de geboorte en volgens de ander is het een no go zo vlak na de bevalling. Wij hebben voor je uitgezocht hoe het precies zit met het eerste badje en waar je het best even rekening mee kunt houden.

Voordelen

Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) moet je je baby de eerste paar weken niet écht een bad geven. In plaats daarvan is het beter om je baby te wassen met een washandje, babyzeep en water. Je kunt ze namelijk beter nog niet onderdompelen in water totdat hun navelstreng eraf is gevallen.

Terwijl sommige ziekenhuizen al vrij snel na de bevalling pasgeborenen baden, is door onderzoek aangetoond dat deze methode het risico op onderkoeling en ademhalingsproblemen kan verhogen. Zoals Joanne McManus Kuller schrijft in het tijdschrift Newborn & Infant Nursing Reviews, kunnen ouders volgens nieuwe aanbevelingen het beste wachten met het eerste badje totdat het kindje stabiele vitale functies heeft ontwikkeld.

In de rapporten van Today’s Parents ontdekten onderzoekers van het Boston Medical Center dat het uitstellen van het eerste badje van je baby met 12 uur ook de hoeveelheid borstvoeding kan verbeteren. Weer uit een ander onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nursing for Women’s Health bleek dat je baby na enkele uren na de geboorte een badje geven, helpt om de baby’s warm, gezellig en veilig te houden. Zoals je kunt lezen verschillen de meningen over het eerste badje nogal onder experts onderling.

Terwijl sommige ziekenhuizen baby’s al een bad geven kort nadat ze zijn geboren, veranderen anderen hun beleid juist en geven een baby eerst wat tijd om een paar uur met mama te knuffelen. Recente onderzoeken hebben aangetoond het badje na de geboorte onnodig is en in sommige gevallen zelfs schadelijk. Een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van het Boston Medical Center toonde aan dat je aan baby’s die niet meteen in bad gingen, gemakkelijker borstvoeding kunt geven. Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Nursing for Women’s Health heeft aangetoond dat het uitstellen van het eerste badje van je baby het risico op onderkoeling kan verminderen of dat je baby te koud wordt.

Good to know

Mag je je baby onderdompelen in water?

Volgens de AAP is het niet nodig om je baby in water onder te dompelen wanneer het zijn of haar eerste badje krijgt. Totdat hun navelstreng eraf valt ,wat binnen een week of twee zou moeten gebeuren, zou je moeten vermijden om hun buikje nat te maken. In de tussentijd volstaat een sponsbad met lauw water.

Moet het in het ziekenhuis?

Volgens McManus Kuller is het niet nodig om baby’s in de traditionele zin een badje te geven als ze nog in het ziekenhuis zijn. Een snelle veeg met een handdoek om zo veel mogelijk vernix achter te laten (de substantie die de huid van een pasgeboren baby bedekt) is mogelijk een betere manier om je baby warm en comfortabel te houden. Als extra bonus kan de vernix hun huid vochtig houden en zelfs sommige bacteriën bestrijden.

Wel of geen babylotion?

Volgens Mayo Clinic hebben de meeste baby’s na hun eerste badje geen babylotion nodig. Als je een babylotion kiest, is het belangrijk om er een te kiezen zonder toegevoegde geuren. Als je merkt dat de huid van je baby de hele tijd droog lijkt, is het misschien een teken dat je je baby te vaak in bad doet.

Je moet handschoenen dragen

Kinderziekenhuis St. Louis meldt dat de meeste ziekenhuis vereisen dat gezondheidswerkers die met pasgeborenen omgaan, handschoenen dragen om zowel de baby’s als zichzelf te beschermen tegen infecties tijdens hun eerste badje. Tenzij je baby gezondheidsproblemen heeft, hoeven ouders zich over het algemeen niet aan dezelfde regels te houden, wat logisch is als je bedenkt dat je ze over een paar dagen mee naar huis neemt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit wist je nog niet over het eerste badje van je baby, maar moet je wel weten!
Sluiten