Een zwangerschapsbrein, bestaat dat eigenlijk wel?

Als je in verwachting bent, herken je het ongetwijfeld: vergeetachtigheid. Je bent een halfuur bezig met een to do-list waar uiteindelijk alsnog dingen op blijken te missen, plant dubbele afspraken in en als je eindelijk in bed ligt, bedenk je dat je ’s ochtends de wasmachine hebt aangezet en nog niet hebt uitgeruimd.

Een zwangerschapsbrein, noemen velen als verklaring. Maar is dat wel echt een ding? Voorop staat dat je in ieder geval niet de enige bent: volgens onderzoek heeft bijna tweederde van de vrouwen meer last heeft van een gebrek aan concentratie tijdens de zwangerschap. Als dat zo is, dan moet er ook wel een biologische verklaring voor zijn, toch?

LEES OOK: 11 zwangerschapsbrein fails die je hardop laten lachen

Nieuwe verbindingen in de hersenen

Het klopt inderdaad dat je brein nogal wat kan veranderen: de zwangerschap is zelfs de periode waarin dat het meeste gebeurt van je hele volwassen leven. Om de verantwoordelijkheid van een kind opvoeden aan te kunnen, moeten er namelijk nieuwe verbindingen in je hersenen worden gevormd, aldus onderzoeker Jodi Pawluski.

Ook krimpt de grijze stof in verschillende hersengebieden die te maken hebben het inlevingsvermogen in andere mensen, schrijft NRC. Dat veranderde patroon van hersencellen zou zelfs jaren blijven.

Daarnaast word je je onbewust meer bewust van mogelijke gevaren voor jou en je kind, die de voortplanting (en dus de overleving van de mens, om het maar even dramatisch te zeggen) in de weg zouden kunnen staan.

LEES OOK: Say what?! Deze 3 zwangerschapsmythes blijken toch waar te zijn

Hectische omgeving

Toch is de invloed op ons geheugen niet zo groot als vaak lijkt: ons geheugenverlies lijkt vooral door een hectische omgeving te komen. Toen het in een lab werd getest, bleek namelijk dat zwangere vrouwen net zo goed waren in geheugentestjes als vrouwen die niet in verwachting waren. Alleen thuis presteerden ze slechter. Ja, natúúrlijk is het logisch om een afspraak te vergeten als je ook de hele babykamer nog moet regelen en alle webshops af moet voor kinderkleertjes.

Maar alle gekheid op een stokje: er is dus een grote kans dat je zwangerschapsbrein niet per se afhangt van je zwangerschap zelf, maar juist (ook) van sociale of financiële dingen. Misschien heb je nu meer relatieproblemen of ben je bang dat je niet goed genoeg bent voorbereid.

Het is logisch dat je sneller bent afgeleid als je hoofd nog moet wennen aan het idee dat je een baby krijgt, en er gebeuren allemaal in je lichaam die je aandacht vragen. Daardoor kan je hoofd zo vol zitten, dat je weleens wat vergeet. Weet jouw brein veel dat je eigenlijk écht aan het werk zou moeten zijn als je dit leest.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Live Science

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een zwangerschapsbrein, bestaat dat eigenlijk wel?
Sluiten