Een zachte G: je baby heeft ‘m waarschijnlijk al voordat ‘ie geboren wordt

Voordat baby’s een beetje leren brabbelen, zijn ze al volop bezig met het ontwikkelen van de manier waarop ze praten. Het is volgens onderzoek zelfs zo dat baby’s nog voordat ze geboren worden een accent ontwikkelen. Het zou dus zomaar kunnen dat die zachte G nu al vast staat. Say what?

Oké, die zacht G hebben ze niet specifiek onderzocht. Maar dus wel andere accenten. Verschillende onderzoekers, onder leiding van Kathleen Wermke, bestudeerden 6.000 verschillende huilgeluiden van pasgeboren baby’s uit families die twee heel verschillend klinkende talen spreken. In de eerste analyse onderzochten ze baby’s met Duits en Mandarijn sprekende ouders. In het tweede onderzoek keken ze naar de huilgeluiden van baby’s uit Duitse gezinnen en van baby’s uit gezinnen afkomstig uit Kameroen.

Hoge en lage tonen

Ze vergeleken de resultaten met elkaar en kwamen tot de conclusie dat de Chinese baby’s en die uit Kameroen melodieuzer huilden dan de Duitse baby’s. Ja, dat bestaat dus echt! Het betekent dat de lage tonen in het huilgeluid heel laag klonken en de hoge tonen heel erg hoog, vergeleken met de tonen die de Duitse baby’s produceerden. Omdat de manier waarop woorden uitgesproken worden, in sommige dialecten veel invloed heeft op de betekenis ervan, is de toon in een stem cruciaal.

LEES OOK: 8x bewijs dat baby’s veel slimmer zijn dan wij denken

Stem van mama

Maar, nu rest nog de vraag hoe deze tonen in het babybrein zijn beland. Volgens de onderzoekers horen baby’s in hun moeders buik delen van de toon waarop zij praat. Tijdens het huilen neemt een baby deze tonen over, wat later de basis van de intonatie van een kind vormt.

Meer onderzoek

Volgens de wetenschappers is er verder onderzoek nodig op latere leeftijd van de kinderen om te weten hoeveel componenten van de taal er precies aangeboren zijn. Maar ze zeggen wel dat deze resultaten al aanzienlijk meer zijn dan ze verwacht hadden.

Mystery solved! Dit is waarom vaders geen babytaal gebruiken.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een zachte G: je baby heeft ‘m waarschijnlijk al voordat ‘ie geboren wordt
Sluiten