Zwanger 15 jul 2018 Mercy Hiltrop

Waarom ik spijt heb van de naam van mijn dochter (en hoe jij dit kunt voorkomen)

Toen ik zwanger was van onze dochter hebben man en ik uren gezocht naar een naam voor haar. Dat wil zeggen eentje die we allebei prachtig vonden, want ik wist precies wat ik wilde (Lilou) en hij ook (Mila). Uiteindelijk gaf ik toe. Maar daar had ik al snel na haar geboorte giga spijt van.

En ik ben niet de enige die al snel dacht: waarom heb ik in vredesnaam mijn man z’n zin gegeven? Ik vind het eigenlijk helemaal niet de allermooiste naam voor dit allermooiste kind. Er zijn heel wat meer ouders die achteraf toch liever een andere naam voor hun baby hadden gekozen.

Spijt

Uit onderzoek dat Mumsnet heeft gedaan, blijkt dat maar liefst 25 procent (een kwart dus!) van de ouders in meer of mindere mate spijt krijgt van de naam die ze aan hun kind hebben gegeven. En niet pas na maanden of jaren. Volgens het onderzoek heeft 32 procent van deze ouders al in de eerste zes weken na de geboorte van hun baby bedenkingen bij de naam. En toch hoor je er bijna nooit iemand over. Misschien omdat ouders het lullig vinden voor hun kind? ‘Sorry schat, maar ik zou je dus echt nooit meer Karel noemen. Achteraf best een stomme naam.’ Doe je ook niet natuurlijk.

Het enige dat aan haar ‘oude’ naam herinnert is het naambordje op de voordeur

Roepnaam

Zo snel mogelijk die naam veranderen dus als je spijt hebt, of er niet meer over praten. Wij hebben het opgelost door al na een paar weken haar roepnaam te veranderen. Mijn lievelingsnaam was tweede naam geworden en zo werd onze Mila Lilou: Milou. Was even wennen voor de mensen die net op de hoogte waren gebracht van de geboorte van Mila, maar inmiddels weet niemand meer beter. Het enige dat aan haar ‘oude’ naam herinnert is het naambordje op de voordeur dat wij direct na haar geboorte hadden laten maken. Jarenlang waren we van plan om het te vervangen, maar het kwam er maar niet van. Inmiddels vinden we het eigenlijk wel grappig. Milou ook. Die de naam Mila trouwens zelf wel mooi vindt en zich af en toe zo laat noemen. Tja.

LEES OOK: Dit is waarom ouders hun baby vaker een aparte naam geven

Voorkomen beter dan genezen

De ouders in het onderzoek noemen verschillende redenen waarom ze spijt hebben van de naam die ze hun baby gaven. Ben je zwanger of hoop je dat ooit nog te worden, even opletten dus. Een gewaarschuwd mens…

    • Check even hoe populaire je lievelingsnaam is op dat moment. Als je dochter Emma straks in een klas zit met nog twee Emma’s en daardoor als Emma A. door het leven gaat, zou je nog wel eens spijt kunnen krijgen.
    • Kies een naam die niet altijd te ingewikkeld uit te spreken en te schrijven is. Elf procent van de ouders in het onderzoek, wil de naam van hun kind veranderen omdat veel mensen moeite hebben met het uitspreken of schrijven ervan. Dus droom je van een Feeërieke of D’ream, misschien toch nog even goed over nadenken.
    • 20 procent van de ondervraagden in het onderzoek zegt de naam nooit super leuk gevonden te hebben, maar stond onder druk hem toch te kiezen. Zo geeft één van de moeders aan; ‘Ik ben zelf niet heel dol op de naam, maar mijn man vindt het fantastisch.’ Ik had het zelf kunnen zeggen…
    • Let bij het kiezen ook even op welke associaties mensen met de naam zullen hebben. Bij Elsa zal het woord Frozen vaak vallen en heet je zoals ik Mercy, dan schud iedereen aan wie je je voorstelt direct een liedje uit z’n mouw. Woo ah, Mercy Mercy me. Things ain’t what they used to be, no no. Wat ik zelf over het algemeen helemaal niet erg vindt trouwens.

Tot slot, is Mila, Feeërieke, D’ream, Elsa of Emma wat jullie betreft de allermooiste naam ever: noem je kind vooral zo. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie baby de naam krijgt die jullie het aller-, allermooist vinden. Wat iemand anders er ook van denkt of vindt. En als jullie er allebei voor 100% achter staan. Zo niet, wacht dan nog even met het bestellen van dat naambordje voor de voordeur.

LEES OOK: Op deze babynamen-app swipe je samen naar de perfecte babynaam.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Mumsnet

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom ik spijt heb van de naam van mijn dochter (en hoe jij dit kunt voorkomen)
Sluiten