Praktisch 22 mei 2018 Marleen Staal

Een low budget baby uitzet: zo bespaar jij geld

Een baby kost geld en voorbereiding. Al hoeft je dat echt geen rib uit je zwangere lijf te kosten. Een babywagen met het prijskaartje van een Ferrari, is misschien iets te veel van het goede. Voor jouw baby uitzet zijn genoeg goedkope oplossingen te vinden.

Negen maanden lang kun je je voorbereiden op de komst van je kindje, maar duizenden euro’s bij elkaar sparen is niet 1,2,3 gebeurd. Hoewel een baby hoe dan ook geld gaat kosten, kun je zelf heel makkelijk het budget van je baby uitzet naar beneden schroeven.

Tweedehands baby uitzet

Dat jouw bij elkaar geraapte baby inboedel goedkoop is, wil nog niet zeggen dat het er ook zo uit hoeft te zien. Baby’s groeien nu eenmaal sneller dan gekweekte kool op steroïden en babykleertjes kunnen daarom prima nog een tweede leven mee. Tweedehands toko’s worden gelukkig steeds populairder en de bijbehorende kinderafdeling ook. Scoor jasjes, broekjes en schoentjes gewoon in deze winkels, niemand die ziet of het gloednieuw is of gebruikt. En je baby merkt het al helemaal niet. Gewoon goed wassen en gebruiken!

Kringloop

De kinderafdeling in de Ikea is een pretpark voor zwangere vrouwen. Voor je de schappen leeg koopt, kijk eerst of de meubels die je in je hoofd hebt, ook niet te krijgen zijn bij een kringloopwinkel. Ga voor inspiratie naar de woonboulevard, maar tik die commode of wieg op de kop bij de plaatselijke kringloopwinkel. Hebben ze daar niet wat je zoekt? Maak er een dagje uit van met manlief, stap de auto in en rijd een paar kringloopwinkels langs in de buurt. De aanhouder wint. Zeker als je weet wat je precies nodig hebt en wilt.

LEES OOK: Zo bereid je je financieel voor op de komst van een baby

Familie

Al die keren dat verre ooms en tantes op jouw verjaardag de laatste leverworst voor je neus wegpikten, kunnen ze nu goedmaken. Vraag op de eerst volgende kringverjaardag eens rond of ze nog oude babymeubels over hebben. Grote kans dat hun zolder stampvol staat. W

Wees niet bang om hier naar te vragen, ze zijn vast alleen maar blij dat ze je kunnen helpen bij je baby uitzet. En hoe leuk is het als jouw kleine spruit slaapt in het wiegje waar jij, je broers of zussen of oudtante ook nog in heeft geslapen? #familietradities

Hergebruik

Gebruik wat je al hebt. Dat oude kastje dat praktisch leegstaat en eigenlijk alleen dient als plek voor lege bonnetjes en je autosleutels? Geef ‘m een likje verf en maakt er een kledingkastje of commode van. Let er wel op dat de meubels die je hergebruikt niet op losse schroeven staan of dat de spijkers eruit steken. Het moet wel veilig blijven.

Babyshower

Zeg je babyshower, dan zeg je taart, feest en natuurlijk cadeaus. Gebruik bij je babyshower een cadeaulijst waar iedereen kan afvinken wat ze voor jou wil kopen. Zo kun je gericht vragen om bepaalde producten en voorkom je dat je – onnodig – van twee dingen hetzelfde hebt. Zonde als je het weer wegdoet toch?

Of vraag om een cadeaubon van je favoriete babywinkel of zet een envelopje als cadeautip op de uitnodiging. Dan kun je het zelf uitkiezen.

LEES OOK: Deze thuisblijfmoeder heeft een boodschap voor iedere ouder die de eindjes aan elkaar knoopt

Lenen

Een babywiegje heb je hooguit een paar maanden nodig voor het ledikantje in huis komt. Net zoals de maxi cosi, commode en andere spullen die je alleen nodig hebt als jouw kindje nog klein is. Vraag je broer of zus, vriendinnen met kinderen of de buurvrouw of ze niet iets hebben dat je kunt lenen in plaats van dat je het nieuw moet aanschaffen. Zeker als het gaat om iets eenmaligs, zoals een bevallingsbad.

Facebook

Doe een oproepje via social media als je naar iets specifieks op zoek bent en meld je zo snel mogelijk aan bij verschillende weggeefhoeken op Facebook. Even checken wat er nog te halen valt voor je baby uitzet, wordt vanaf nu onderdeel van jouw ochtendroutine. En ben je uitgekeken op je eigen (baby)spullen, dan kun je die hier ook weer doorgeven. De circle of life, letterlijk.

De babykamer

Je wilt de babykamer misschien in een bepaalde stijl en kleurschema hebben. Maar zodra jouw baby ouder wordt, wil je het wellicht weer totaal anders. Logisch, smaken veranderen. In plaats van dure verf en behang, pimp de muren op met washi tap (dat haal je er makkelijk weer vanaf en is niet duur) en kies voor een houten vloer en witte muur. Dat is tijdloos.

Om meer kleur te geven aan de babykamer, kun je je storten op de meubels en accessoires in hetzelfde thema. Die je dan weer haalt bij de kringloop.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een low budget baby uitzet: zo bespaar jij geld
Sluiten