Mythe ontkracht: een derde doe je er dus niet ‘even bij’

Ze zeggen weleens: een derde doe je er gewoon bij. HA! Niets is minder waar. Man, man, man, wat heb ik de impact van een derde onderschat. Niet dat ik het anders niet gedaan zou hebben, maar het was fijn geweest als ik iets meer was voorbereid.

In de eerste plaats kost een derde kind tijd. Het is toch een extra persoon die uit bed gehaald moet worden, moet worden aangekleed en moet worden gevoed. Nu gaat het bij een baby wel makkelijker dan bij een gillende peuter, maar ja, je hebt ze dus allebei. En dan loopt er nog een kind rond. De tijden van ‘doe jij de één, dan doe ik de ander’, zijn echt voor bij.

Continue bezig met een derde erbij

Die extra tijd gaat af van je eigen tijd. Meer dan bij twee kinderen, heb ik het idee dat ik nu continue met de kinderen bezig ben als ik thuis ben. Een tijdschrift lezen (en dan heb ik het dus bewust nog niet eens over een boek), een broek verstellen, de tuin aanharken en zelfs was opvouwen: zolang er een kind in de buurt is, kom ik nergens aan toe. Het is dat de kinderen grootgebruikers zijn van het Netflix-abonnement, want voor mezelf hoef ik het niet meer te doen.

LEES OOK: Word jij onze nieuwe columnist? Famme Baby zoekt (zwanger) schrijftalent!

In de tweede plaats is er de logistieke uitdaging. Hoe krijgen we alle drie de kinderen op de juiste tijd op de juiste plek van bestemming. Zeker sinds de oudste naar school gaat en we de kinderen dus op twee verschillende plaatsen moeten halen en brengen, is het op zijn zachtst gezegd zeer ingewikkeld geworden. Elke week nemen we ’s avonds het haal/breng schema van de komende week door. En als we toevallig allebei een vroege werkafspraak hebben, dan moeten we behoorlijk creatief zijn. Opa’s en oma’s wonen niet in de buurt, dus we proberen nu goede vrienden te worden met andere ouders uit de buurt.

Verandering

Als derde verandert de dynamiek in het gezin met de komst van de derde. Dat is op zich ook juist heel leuk, maar kleuters en peuters hebben het vaak niet zo op verandering. En hoewel ze de nieuwe baby met open armen hebben ontvangen (‘het is mijn zusje!’, ‘Nee! Het mijn zusje’), werden onze oudste twee dochters er onderling niet gezelliger op. Ze luisterden slechter, wilden niet meewerken als ze naar bed moesten, etc. En als je zelf door de gebroken nachten al helemaal  op bent, kun je dat er eigenlijk niet bij hebben. Je wordt ongeduldiger, gaat snauwen, kinderen reageren daar weer op, gaan nog slechter luisteren en zie daar: de neerwaartse spiraal is ingezet.

LEES OOK: Word jij onze nieuwe columnist? Famme Baby zoekt (zwanger) schrijftalent!

De extra tijd, de logistieke uitdaging en de veranderingen in combinatie met het gegeven dat je als ouder je niet even een dagje ziek kan melden of de deur uit kan rennen terwijl je keihard roept ‘NU. EVEN. NIET!’, maakt het drukker dan ik had verwacht. Mensen vragen voorzichtig aan me hoe het met me gaat. En als ik dan zeg dat het toch wel even pittig is met drie jonge kinderen, dan knikken ze instemmend en zeggen iets in de trant van: ‘Ik vond al wel dat je er wat moe uit zag de laatste tijd.’ Kennelijk is het me aan te zien, het moederschap.

Zo overdoen

Maar ook al is het iets drukker en bewerkelijker dan ik van tevoren had gedacht, ik zou het zo weer overdoen. Als we met het gezin aan tafel zitten, dan kan ik toch niet anders dan glunderen van trots als ik naar mijn drie mooie meiden kijk. Ik geniet ervan hoe de oudste mij borstvoedingsadvies geeft en de middelste continue met speeltjes voor de baby aan komt. En toen ik een keer bij wijze van grapje voorstelde om de baby ergens achter te laten, raakten de twee zussen enorm in paniek en wisten ze niet hoe snel ze me ervan moesten overtuigen om de baby toch vooral weer mee te nemen (note to self: too soon for sarcasm).

Dus bikkel ik genietend door, terwijl ik de slaap uit mijn ogen wrijf en mijn geduld probeer te bewaren. Want ondanks al het gedoe, weet ik dat ik tot drie keer aan toe het mooiste meisje van de wereld heb gekregen. En ik zou ze voor geen goud willen missen.

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Reageer op artikel:
Mythe ontkracht: een derde doe je er dus niet ‘even bij’
Sluiten