Een baby én tijd voor jezelf. Mission impossible?

Vraag kersverse ouders naar hun ervaring en je hoort altijd: de komst van een kind verandert je leven ingrijpend. Helemaal waar, maar dat betekent niet dat je geen tijd meer voor jezelf mag hebben. Me-time is alleen niet meer zo vanzelfsprekend sinds de komst van je nieuwe huisgenoot.

Wanneer een kleine jullie leven komt verrijken, zul je anders met je tijd om moeten gaan. Daar is geen ontsnappen aan. Niet erg: alle clichés zijn namelijk waar. Je krijgt er écht ontzettend veel voor terug en je kunt die kleine nu al niet meer missen. Tegelijkertijd is het volstrekt normaal om terug te verlangen naar die tijd waarin je spontaan de kroeg in kon duiken of een halve dag lekker in bed kon blijven liggen.

De kleine bepaalt het ritme

Eerlijk is eerlijk: een baby bepaalt het ritme en de planning. Oftewel: alles draait om hem of haar. Je kunt het niet mooier maken dan het is: een baby betekent dus gewoon een stuk minder vrije tijd, minder tijd voor jezelf en voor elkaar en op onverwachte momenten een streep door je plannen omdat de zorg voor een kind voor gaat. ‘Sorry, ik moet afzeggen. Hij heeft krampjes.’ Het zal je verbazen hoe snel je dit leven normaal gaat vinden.

De onverwachte voordelen van weinig tijd voor jezelf

Al is het af en toe simpelweg ook best balen dat je niet meer alles kan doen wat je wilt en wanneer je wilt. Laat deze twee punten je troosten.
#1: Je gaat genieten van de tijd die je aan je kleintje besteedt. Natuurlijk: poepluiers verschonen en nachtelijke huilpartijen sussen, doe je niet voor de lol, maar het inleveren van vrije tijd zal veel minder moeilijk zijn dan je wellicht vreest.
#2: de spaarzame vrije tijd die je hebt, ga je veel efficiënter benutten en je gaat er veel bewuster van genieten. Een avondje naar de kroeg met je maten wordt weer echt iets bijzonders en uit eten met je dame voelt weer als in die mooie periode dat jullie net begonnen met daten. Schaarste kan ook goed zijn.

Het leven is niet voorbij

Om nog maar een cliché te gebruiken: je leven is niet voorbij na de komst van een kind. Je zult het alleen even anders aan moeten pakken. De twee toverwoorden: communicatie en planning.

Reality check: je kind komt op de eerste plaats, daarna komen jij en je partner en dan kom jij. Hoe ga je nu om met de (beperkte) tijd die overblijft voor jezelf? Allereerst zal je het vast met me eens zijn dat tijd voor jezelf belangrijker dan ooit tevoren is, wanneer je een gezin hebt. Het is haalbaar om voldoende tijd voor jezelf te creëren, maar daarbij moet je realistisch zijn met je verwachtingen, goed overleggen en goed plannen. Schroom niet om bij jouw vrouw/vriendin aan te geven dat je behoefte hebt aan even een avondje gamen, lekker sporten of een biertje pakken met die goede vrienden die je al veel te lang niet gezien hebt. Verwacht echter niet dat dit altijd ad-hoc kan plaatsvinden. Soms wel natuurlijk, zo ingewikkeld hoeft het ook niet allemaal te zijn. Maar soms ontkom je er niet aan om een weekje of twee vooruit te plannen. Zo lang je dat doet, moet het echt wel lukken om aan voldoende me-time te komen.

Het beste advies dat ik je kan geven, is: blijf eerlijk. Praat met je vriendin of vrouw en geef haar ook haar momenten voor haarzelf. Zolang jullie dit bespreken, goed afstemmen en elkaar gunnen, blijven jullie one happy family.