De mama 21 jul 2018 Marleen Staal

Dysforische toeschietreflex: als borstvoeding geven je somber maakt

Borstvoeding geven is een bijzondere ervaring, maar het kan je ook enorm uitputten. Niet alleen lichamelijk, ook emotioneel. Wanneer je vlak voor of na het aanleggen aan de borst negatieve emoties ervaart, dan heb je misschien te maken het dysforische toeschietreflex.

Veranderingen

Niet alleen tijdens je zwangerschap, ook als de baby is geboren verandert er van alles in je lijf. Je hormonen slaan op hol en de controle over je lichaam ben je soms gewoon even kwijt. Heel normaal gezien alle veranderingen in je lichaam, maar je moet je er even op aanpassen.

Gelukkig gaat een hoop vanzelf, zoals het toeschietreflex waarbij je melk begint te stromen zodra je baby wil gaan drinken aan de borst. Een natuurlijke reactie dat een handig hulpmiddeltje is van Moeder Natuur, maar ook kan zorgen voor problemen.

LEES OOK: Hoe het geven van borstvoeding ervoor zorgt dat je jezelf leert kennen als moeder

Dysforische toeschietreflex

Wanneer het toeschietreflex optreedt kunnen sommige vrouwen namelijk last krijgen van negatieve emoties. Zoals somberheid, angst of irritatie. Hoe sterk je dit ervaart, verschilt per vrouw, maar de emoties komen op vlak voor of tijdens het toeschietreflex. Dit wordt ook wel het dysforische toeschietreflex genoemd.

Vrouwen voelen zich door deze gevoelens vaak schuldig en weten niet goed wat ze hiermee aan moeten. Borstvoeding geven gaat misschien niet vanzelf, maar het zou toch een prachtig moment moeten zijn? De worsteling met deze emoties zorgt voor een hoop stress bij de moeder.

Postnatale depressie

Het dysforische toeschietreflex is iets anders dan een postnatale depressie. Hierbij heb je ook last van depressieve klachten, maar die hebben vaak een psychische oorzaak en houden voor een langere periode aan.

Het dysforische toeschietreflex heeft alles te maken met je hormonen en de reactie die vrijkomt wanneer je borstvoeding geeft. Vaak verdwijnen de negatieve emoties ook weer zodra je baby begint te drinken aan de borst of klaar is.

LEES OOK: Tip voor de mannen: zo draag jij bij aan de borstvoeding

Oorzaak en wat te doen

Over de oorzaak van het dysforische toeschietreflex is nog niet veel bekend doordat er weinig research naar is gedaan. Maar wel is duidelijk dat veel vrouwen hier last van kunnen hebben. Schroom daarom ook niet om een lactatiedeskundige in te schakelen voor hulp als je deze gevoelens hebt of praat er met iemand over. Vaak scheelt dit al enorm in de last die je op je schouders draagt. Want je bent echt niet de enige.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dysforische toeschietreflex: als borstvoeding geven je somber maakt
Sluiten