De baby 23 aug 2017 Susan Dalstra

10 duistere waarheden over het ouderschap waar niemand over praat

Natuurlijk: als je zwanger of net bevallen bent, droom je van een roze wolk. En in heel veel gevallen is die wolk er ook en zweven jij en je partner weken in de zevende hemel met jullie pasgeboren spruit. Maar het komt ook voor dat het ouderschap echt even slikken is en je dingen ontdekt die je voorheen niet voor mogelijk had gehouden.

Want los van de slapeloze nachten en poepluiers, kun je als (kersverse) ouder geconfronteerd worden met minder mooie of ronduit duistere gedachtes. Het is niet leuk, maar wel belangrijk om het daar over te hebben. Want wanneer niemand erover praat, voelt het extra eenzaam wanneer je je even helemaal niet gelukkig voelt in je nieuwe moederrol.

Dat vindt Kristen Oganowski ook. De schrijfster zette 10 duistere waarheden over het ouderschap op een rij. Dat is best heftig, maar goudeerlijk én noodzakelijk om het taboe te doorbreken.

1. Je voelt misschien spijt

Er zijn maar heel weinig ouders die dit ooit hardop zullen zeggen, maar er zijn veel die ooit zijn overvallen door een vlaag van spijt. Op de momenten dat je jezelf opsluit in de badkamer om te huilen. Om al de plannen die je moet laten varen en vergeten dromen en je je afvraagt waarom je überhaupt ooit een kind wilde.

2. Je vindt kinderen misschien minder leuk nu je ze zelf hebt

Voordat je zelf fulltime de zorg draagt voor een kind, zie je kinderen als onschuldige, nog onbeschreven en perfecte wezentjes. Ze zijn dan weliswaar nog niet zo getekend als volwassenen, maar perfect? Zeker niet. ‘Ik wil alleen in de buurt zijn van de mindere kanten – het snot, de onvoorspelbaarheid, de inzinkingen, de jaloezie – van mijn eigen kinderen en een select groepje anderen. De rest mag thuisblijven. Of blijven voor een heel, heel korte playdate’, schrijft Kristen.

3. Je verliest misschien vrienden

Het ouderschap gooit je leven omver op een manier waar geen andere gebeurtenis aan kan tippen. Na die opschudding, passen – net als in een puzzel – sommige vrienden nog wel in dat leven. Sommige passen er soms later pas weer in, wanneer de eerste chaotische jaren voorbij zijn. Anderen vinden nooit helemaal hun weg terug in jouw leven.

4. Je geeft misschien iets van jezelf op waar je van hield

Niemand kan altijd alles hebben. Moeders niet, vaders niet. In het leven moet je soms dingen opofferen, en dat geldt al helemaal als je een ouder bent. Wat geldt voor de vrienden die blijven, terugkeren of nooit meer terugkomen, geldt ook voor je passies en dromen. Sommige blijven, sommige keren terug – en sommige niet.

LEES OOK: Vader van vijfling vertelt: ‘Ik had een postnatale depressie’

5. Misschien geeft het ouderschap geen voldoening

Er zijn weinig mensen die al hun voldoening halen uit het zorgen voor hun kind. Het leven van je kind kan niet je eigen leven compleet opslokken – en dat zou ook niet moeten. Je kind is geen extensie van jezelf. Het ouderschap vervult je met liefde, genot en plezier, maar het kan niet alle andere mooie dingen in het leven vervangen.

6. Je kind voelt soms misschien als een vreemde

Misschien op het moment dat je kind voor het eerst tegen je roept dat ‘ie je haat. Of op het moment dat je kind je teleurstelt. Of wanneer ze weggaan en hun eigen vrienden maken, interesses en ideeën ontwikkelen. Soms is dat bevreemdende mooi – soms is het doodeng.

7. Je komt misschien harde waarheden over je eigen ouders onder ogen

Ouder worden is een spiegel en vergrootglas tegelijk. Je ziet opeens heel helder wat je ouders verkeerd deden toen jij nog een kind was. Maar je ziet jezelf ook dezelfde – en nieuwe – fouten maken nu je zelf een ouder bent.

8. Je hebt misschien opeens begrip voor vreselijke dingen

‘Een moeder nam me in vertrouwen en zei dat ze nooit begreep hoe iemand een baby door elkaar kon schudden, tot ze zelf een huilende, ontroostbare baby had’, schrijft Kristen. Ze begreep nooit wat die moeder bedoelde tot ze zelf ook een baby had. ‘Met bloeddoorlopen ogen, lekkende borsten, tranen en snot dat was vermengd met speeksel voelde ik de noodzaak om met dingen te gooien, te gillen en ja, te schudden. Ik legde mijn baby in het bedje en zette het in de gang op een huilen terwijl ik dacht aan ouders zonder vangnet, zonder veiligheid.’

9. Je voelt misschien oprechte razernij tegenover je eigen vlees en bloed

Schrijver Audre Lorde omschreef het moederschap als de ultieme tweestrijd. Je wordt heen en weer geslingerd tussen bittere rancune en gelukzalige beloningen en tederheid. ‘Die ambivalentie voel ik iedere dag.’

10. Je hart breekt misschien iedere dag, voor altijd

Je hart breekt wanneer je kinderen de deur uit gaan zonder jou. Je hart breekt wanneer je denkt aan alle dingen waar tegen je ze niet kan beschermen. Het breekt wanneer je denkt aan hoe vernietigd je zal zijn als je ze ooit verliest.

‘Mijn hart breekt uit liefde voor hen. Het is een donkerdere, diepere, imperfecte, en gebroken liefde dan ik me ooit had voorgesteld voordat ik kinderen kreeg.’

Wanneer jullie net een kind hebben gekregen, kan je relatie flink onder druk komen te staan. Deze struggles komt ieder koppel tegen – en zo los je ze op.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Mom.me

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 duistere waarheden over het ouderschap waar niemand over praat
Sluiten