Zijn duimzuigen en nagelbijten toch geen ‘slechte’ gewoontes?

Duimzuigen als baby, daar gaan we nog wel mee akkoord. Maar zodra het kind wat ouder wordt willen we liever dat hij daarmee ophoudt. Hetzelfde geldt voor nagelbijten. Maar wat nou als beide ook voordelen hebben?

Op de lange termijn is het nooit echt als een goede zaak beschouwd, duimzuigen of nagelbijten. Daarnaast weet iedereen die ooit een peuter heeft gehad, dat die schattige kleine kinderhandjes in feite een schatkist aan ziektekiemen zijn.

De vervelende gewoonten hebben voordelen gekregen

Die tijden zijn verandert. Een studie die in het tijdschrift Pediatrics gepubliceerd werd laat zien dat onderzoekers nu het duimzuigen en nagelbijten hebben verbonden met het verlagen van het risico van een kind om bepaalde allergieën te ontwikkelen.

Goed voor het immuunsysteem

De theorie die de wetenschappers tot nu toe hebben vastgesteld klinkt eigenlijk heel logisch. Al die vieze kiemen en bacteriën waar je kind zich dagelijks aan blootstelt en in het lichaam opneemt door hun vingers in hun mond te steken, kunnen het immuunsysteem juist stimuleren. In het proces beschermen ze zichzelf tegen allergenen die worden aangetroffen in huisdieren, gras en huisstofmijt. Wetenschappers zijn nog steeds bezig met het doornemen van de details.

‘Hoe blootstelling aan microben op deze manier de immuunfunctie precies verandert, is nog niet bekend’, zei Bob Hancox, een van de wetenschappers. ‘Maar er wordt wel gesuggereerd dat toenemende microbiële blootstelling het immuunsysteem beïnvloedt om infecties te bestrijden in plaats van allergieën te ontwikkelen’.

Het onderzoek

De onderzoekers waren benieuwd waarom zoveel mensen een allergische ziekte hebben en waardoor dat precies veroorzaakt wordt. Tijdens het onderzoek volgden Nieuw-Zeelandse onderzoekers oefeningen van meer dan 1.000 kinderen van hun geboorte (in 1972 en 1973) tot volwassenheid (nu ongeveer 32 of 33). Op de leeftijd van 5, 7, 9 en 11 vulden hun ouders vragenlijsten in voor de onderzoekers, waarbij ze rekening hielden met hun duimzuigende en nagelbijtende gewoonten. Volgens de wetenschappers waren 31% van de kinderen die betrokken waren bij de studie frequente duimzuigers of nagelbijters.

Resultaat

Onderzoekers dienden in de loop van het onderzoek twee huidpriktests uit om te bepalen of de kinderen al dan niet allergieën hadden – een op de leeftijd van 13 en een op de leeftijd van 32. Wat bleek? Frequente duimzuigers en nagelbijters hadden een 30-40 % minder kans op het ontwikkelen van allergieën in de kindertijd die bleef bestaan ​​tot in de volwassenheid (hoewel er geen associaties te vinden waren tussen de gewoonten en astma of hooikoorts specifiek).

Positief als negatieve gevolgen

Natuurlijk zijn de resultaten van dit onderzoek geen reden om duimzuigen of nagelbijten aan te moedigen. Volgens andere onderzoeken kunnen beide gewoonten namelijk ook zorgen voor het verspreiden van wratten en het negatief beïnvloeden van de uitlijning van je tanden. Maar op zijn minst, hoef jij of je kind je niet schuldig te voelen wanneer je hier jaren aan gedaan hebt, want wie weet heeft het je wel een allergie bespaard.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zijn duimzuigen en nagelbijten toch geen ‘slechte’ gewoontes?
Sluiten