De baby 22 nov 2017 Daphne de Groot

Sommige moeders zweren bij ‘dreamfeeding’ en zó pas je het toe

Als je baby een paar maanden oud is, kan hij vaak wel 6 (en soms zelfs 8) uur doorslapen. Jammer genoeg loopt deze ‘lange slaap’ niet synchroon met die van jou, waardoor je vaak alsnog met gebroken nachten zit. Er ís mogelijk een oplossing voor dit ‘probleem’: dreamfeeding. Of het een goede oplossing is, daar zijn de meningen heftig over verdeeld. 

Dreamfeeding is een methode om de lange slaap van je baby te verschuiven naar de nacht, ipv het begin van de avond. Dit doe je door je baby nog een laatste voeding te geven voor je gaat slapen. Dit kan voor sommige baby’s heel goed werken. Andere baby’s hebben er weer helemaal niks aan.

Dreamfeeding: zo pak je het aan

Als je baby een dag- en nachtritme begint te ontwikkelen (meestal na een maand of 4), valt hij ‘s avonds om een uur of 19/20 uur in slaap. Volgens zijn normale ritme, zou hij dan midden in de nacht wakker worden voor een voeding. Bij dreamfeeding, haal je hem voordat jij gaat slapen uit bed bijvoorbeeld 22.30 uur. Je geeft hem dan nog een laatste voeding terwijl hij slaapt.

LEES OOK: Je baby laten boeren na het voeden: waarom en hoe?

Dit klinkt makkelijker dan het is. Het kan zijn dat je baby zo diep in slaap is dat hij heel lastig aan te leggen is. Leg je baby in dat geval in de voedingshouding (zonder hem wakker te maken) en beweeg de speen of je tepel langs zijn mondje. Mocht dat ook niet werken, dan kun je hem een beetje over zijn handjes en voetjes aaien om de zuigreflex te triggeren. Als je baby eenmaal begint te zuigen zal hij drinken tot hij verzadigd is. Bijzonder maar waar: dat is een reflex van hem. Je kunt uitgaan van ongeveer een gewone voeding, qua hoeveelheid.

Het beste kun je hem voeden in een donkere kamer, met zo min mogelijk geluid en afleiding. Het kan trouwens een paar dagen duren voordat je baby in het nieuwe ritme zit. Geef het dus niet gelijk op als het niet direct lukt.

 Afbouwen

Het afbouwen van dreamfeeding kan lastig zijn. Er komt natuurlijk een moment dat je baby ook zonder voeding op eigen houtje de hele nacht door kan slapen. Het is alleen lastig in te schatten wanneer dat precies is. Denk je dat hij het zonder nachtvoeding kan? Dan kun je het tijdstip van voeden bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje naar voren halen. Of de hoeveelheid voeding per keer afbouwen.

Tegengeluid

Er zijn een aantal redenen waarom ouders niet blij zijn met deze ‘techniek’. Het strookt bijvoorbeeld niet echt met het idee van voeden op verzoek. Andere ouders vinden het idee dat ze hun baby ‘dwingen om te drinken’, terwijl hij zich hier niet bewust van is grensoverschrijdend. Daarnaast zijn er ouders die bang zijn dat hun baby er teveel aan gaat wennen, en een gewoonte ontwikkelt die lastig weer af te leren is. Of dreamfeeding iets voor je is hangt dus volledig af van persoonlijke voorkeur.

Ook interessant: 7 geniale borstvoedingshacks waarmee jij warm de winter doorkomt.

Niets meer missen? Volg ons op Facebook!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Sommige moeders zweren bij ‘dreamfeeding’ en zó pas je het toe
Sluiten