Praktisch 2 sep 2018 Sterre Touw

Let hierop als je een draagdoek aanschaft voor je baby

De draagdoek is voor veel ouders een uitvinding. Je hebt je handen vrij, je baby lekker dichtbij en het is goed voor de motorische en emotionele ontwikkeling voor je kind. Vaak weten ouders niet goed waar ze op moeten letten bij het aanschaffen van zo’n draagdoek of draagzak.

Er zijn een aantal belangrijke dingen die je je moet bedenken voor je er eentje aanschaft. Hij moet namelijk voor zowel jou als voor je baby lekker zitten.

LEES OOK: Even je handen vrij: alles wat je moet weten over de ergonomische draagzak voor je baby

Keuzes maken

Er is een groot aanbod aan draagdoeken. Het kan dus best lastig zijn om een keuze te maken tussen al die varianten. Je moet nadenken in welke periode je je kindje wil dragen of wat de fijnste houding is voor je baby.

Draagdoek

Voor de allereerste maanden is een draagdoek ideaal voor je kindje. Je baby is nog te klein om rechtop gedragen te worden, maar liggend mag het wel. Je baby heeft behoefte aan huidcontact dus vindt het heerlijk om lekker tegen je aan te liggen. Ook voelt hij zich veilig en geliefd, omdat hij je de trilling van je stem en je hartslag kan voelen. Een nadeel van een draagdoek is dat het knopen soms een beetje stuntelig gaat, maar oefening baart kunst. Je hebt het binnen no time onder de knie.

Geweven of rekbare draagdoeken

Er zijn twee soorten draagdoeken; geweven en rekbare. Als je kindje al wat ouder is en dus zwaarder is geworden is het niet handig om een rekbare te kopen. De rekbare draagzak rekt dan teveel mee en zal voor zowel jou als je baby niet meer lekker zitten. Voor zwaardere baby’s zijn de geweven doeken beter, omdat ze zo stevig in de doek kunnen blijven zitten. Je kunt de geweven doek ook op je rug dragen, wat dan weer niet kan bij een rekbare draagdoek.

Ringsling en Mei Tai

Vanaf drie maanden kunnen de baby’s ook op de heupen gedragen worden.  Dit kan in een speciale doek: de ringsling. De doek heeft aan het uiteinde twee ringen. Het enige wat je hoeft te doen is de stof door de ringen te halen en strak te trekken. Super handig dus, als je het struggelen met die knooptechnieken zat was. Daarnaast kun je ook gaan voor de Mei Tai. Het is geen lang stuk stof, maar je hebt een rugpand met een knoopbare of klikbare heupband. Zo zit je baby super snel veilig in zijn draagdoek.

Veiligheid

Naast de keuze voor welke draagdoek het beste bij je past, is de veiligheid ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je baby niet oververhit raakt als hij in de draagdoek zit. Je baby krijgt het al warm van jouw lichaam, dus draag hem ook nooit onder je jas. Verder is het belangrijk de draagdoek alleen te gebruiken voor wandelingen binnen- of buitenshuis. Fietsen of autorijden met een draagdoek is tricky, net als koken. Al blijft dit natuurlijk altijd een persoonlijke keuze.

Ga je voor een babydrager? Dan is het belangrijk dat je voor een ergonomische drager gaat. Lees hier wat dat inhoudt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Let hierop als je een draagdoek aanschaft voor je baby
Sluiten