6 praktische tips voor als je baby (nog) niet doorslaapt

‘Mijn baby slaapt de hele nacht. Die van jou?’ Als moeder van een niet-doorslapende baby is dat wel het laatste wat je wilt horen. Hoe krijgt zij voor elkaar wat jou niet lukt? Ook al is iedere baby anders, deze tips en tricks voor doorslapen zijn de moeite waard om uit te proberen.

Doorslapen. Het is een toverwoord voor iedere ouder. Want met een kind dat de hele nacht slaapt, ziet de wereld er meteen een stuk vrolijker uit. En jij ook. Verwacht in de eerste maanden geen wonderen (op die enkele uitzondering na). Een pasgeboren baby heeft nog geen dag-nachtritme en zal dus niet doorslapen. In de eerste maanden huilt 95 procent van de baby’s als ze ’s nachts wakker worden, op zoek naar jou. Daarbij hebben ze ook gewoon nog voeding nodig, dus je ontkomt niet aan nachtelijke sessies. Een dag-nachtritme ontwikkelen kinderen pas na 2-3 maanden, wanneer ze s ’nachts meer slapen dan overdag. Van de 8 maanden oude baby’s is 60-70 procent in staat zichzelf weer in slaap te krijgen nadat ze ’s nachts wakker geworden zijn. Heeft jouw baby nog niet het juiste slaapritme te pakken? Probeer dan eens de volgende tips.

1. Vast slaapritueel

Vanaf 6 á 8 weken kan een baby een slaapritueel herkennen. Door elke avond hetzelfde te doen in dezelfde volgorde, snapt hij dat het tijd is om te gaan slapen. Denk bij een slaapritueel bijvoorbeeld aan: bad, pyjama, slaapzak, fles, verhaal en kus.

2. Wakker naar bed

Het juiste moment om je baby naar bed te brengen? Als hij nog wakker is. Zo leert hij namelijk om zelf in slaap te vallen. En dat wil je, want een baby wordt ’s nachts altijd meerdere malen wakker. Een handige truc is om een schaal van 1 tot 10 aan te houden, waarbij 1 staat voor klaarwakker, 10 voor in diepe slaap. Bij 7 moet je baby naar bed. Dan dommelt hij al iets, maar krijgt hij nog wel bewust mee dat je hem in bed legt en alleen laat.

3. Op zijn eigen kamer

Ligt je baby nog bij jullie in de slaapkamer? Probeer hem dan in elk geval één keer per dag in zijn eigen kamer te leggen. Zo went je kind langzaam aan de babykamer. Tegen de tijd dat hij echt van jullie kamer af moet, is de overgang dan niet zo groot. Het helpt ook om een afscheiding tussen jullie bed en het babybed te maken. Zo kan hij jullie niet ziet als hij wakker wordt en is de kans kleiner dat hij om mama of papa vraagt.

LEES OOK: Moeder deelt briljante hack om je baby binnen een paar seconden te laten slapen

4. Niet te warm

Baby’s slapen het beste als de temperatuur op de kamer constant is en niet te warm, tussen de 16 °C en 18 °C. Plaats het babybed ook zo slim mogelijk in de kamer. Het liefst niet te dicht bij de deur, het raam of de verwarming. Snel wisselende temperatuurverschillen storen de baby in zijn slaap, net als lichtinval en geluiden van buiten.

5. Goed donker

Hang verduisterende gordijnen op. Licht zet je baby namelijk in standje wakker. Dim ook ander lichten zo veel mogelijk. Op de gang bijvoorbeeld, maar ook nachtlampjes. Baby’s zijn tot 18 maanden niet bang voor het donker. Moet je ’s nachts nog voeden? Zorg dan voor heel zacht, gedimd licht. Net genoeg om te zien wat je doet. Maak het vooral niet gezellig. Vermijd dus ook oogcontact en knuffels.

6. Maak een plan voor doorslapen

Je baby leren doorslapen is geen makkelijke klus. Je moet consistent zijn en vooraf weten wat je doet. Als jij je baby de ene nacht tien minuten laat huilen voordat je hem troost, de dag erna direct naar hem toegaat en op dag drie bij jou in bed neemt, komt hij lastig in een vast slaapritme. Spreek van tevoren af met je partner wat je doet (en wie) als de baby midden in de nacht wakker wordt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Oeiikgroei.nlThebump.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6 praktische tips voor als je baby (nog) niet doorslaapt
Sluiten