De baby 6 mei 2018 Janne Vogel

Net bevallen? Deze dingen moet iedere new mom doen wanneer ze thuiskomt met de baby

Naar huis gaan met je pasgeboren kindje is het leukste wat er is, maar er komt ook heel wat bij kijken. Je dagen zijn chaotisch en alles is nieuw. Allereerst is het belangrijk dat je lief bent voor je lijf, maar ook mentaal is het belangrijk dat je je dagen zo relaxt mogelijk doorkomt.

We adviseren nieuwe moeders de volgende dingen sowieso (niet) te doen als ze net thuis zijn met hun kleintje. Zo maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk en kun je écht genieten van de eerste tijd met je baby.

Wees geen held

Oké, je bent thuis met dit nieuwe mensje dat je hebt gecreëerd. Je vindt het heerlijk, maar ergens ook doodeng. Geen zorgen: dit gevoel is compleet normaal. De meeste nieuwe ouders vinden het spannend (lees: heel eng) om opeens met een baby’tje te leven. Vraag gewoon om hulp als je hulp nodig hebt en doe niet alsof je je goed voelt als dat niet het geval is.

Eet

Je post-baby body ziet er – tenzij je Doutzen heet – na de bevalling niet weer gelijk zo uit als vroeger. Misschien heb je de neiging gelijk een soort extreme sapkuur te doen om weer een beetje de oude te worden, maar alsjeblieft, doe dit niet. Eet zoveel je kan, je hebt je kracht en energie keihard nodig! Als je echt wil diëten, kan dat in de toekomst altijd nog. Een strakke buik is op dit moment je laatste zorg. Wees lief voor je lijf, ga niet uren kritisch voor de spiegel staan en geniet van je kleintje.

Speel geen gastvrouw als je daar geen zin in hebt

Je vrienden en familie kunnen niet wachten om de kleine te bewonderen, maar gasten over de vloer hebben kan doodvermoeiend zijn. Stel (voor jezelf) duidelijke grenzen omtrent kraambezoek. Jij bepaalt wanneer en hoe lang je je visite over de vloer wilt hebben. Maak je daarnaast ook niet druk om hapjes of drankjes. Jíj hebt net een baby gekregen, ze zouden jou moeten voeden.

Google niet te veel

Er komt een punt waarop je ervan overtuigd bent dat je kindje iets onder de leden heeft. Wij kunnen je vast vertellen dat Google je níet (we herhalen: niet) gerust zal stellen. Op een of andere “thuisartsenwebsite” zal sowieso staan dat je baby stervende is, en dat is niet bepaald prettig om te lezen. Als je écht bezorgd bent over je kindje, bel dan de huisarts en neem in ieder geval ruim afstand van dokter Google.

LEES OOK: Dit is waarom je baby met de kont omhoog slaapt

Zorg dat je partner zijn partner-rol vervult

Jullie kindje in bad doen, de fles geven en in bed leggen: ook je partner kan vrijwel alle ‘moedertaken’ prima vervullen. Alleen met borstvoeding zal hij het lastig krijgen. Door tijd met de baby door te brengen bouwt je partner een band met ‘m op én helpt hij jou big time.

Verdeel de vermoeidheid

Door de taken te verdelen, geven jij en je partner elkaar om beurten de kans om te herstellen. Spreek bijvoorbeeld af dat je partner de baby-taken ‘s ochtends vroeg op zich neemt, terwijl jij er ‘s nachts uit gaat om jullie kleine te sussen. Over teamwork gesproken.

Doe wat je moet doen om je mooi te voelen

Moeder worden is prachtig, maar helaas voel je je niet altijd net zo mooi. Superzonde, want je zou niets anders moeten doen dan stralen. Neem vooral een manicure als je daar zin in hebt of föhn je haar uitgebreid. Doe wat nodig is om je zo mooi mogelijk te voelen. Dat verdien je.

Mom.me

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Net bevallen? Deze dingen moet iedere new mom doen wanneer ze thuiskomt met de baby
Sluiten