De baby 20 jun 2017 Susan Dalstra

Dit wil je zien: de VPRO-documentaire Lattepapa’s

In Nederland kennen we de muntthee-moeders, maar Zweden heeft de latte-pappa’s: vaders die na de geboorte van hun kind thuisblijven terwijl hun vrouw zich weer op de arbeidsmarkt stort. 

Naar aanleiding van afgelopen Vaderdag herhaalde VPRO Dorst de heerlijke tien minuten tellende documentaire Lattepappa’sIn de docu is onder meer te zien hoe die stoere Vikingen in een soort onderling kringgesprek hun ervaringen delen over de bevalling, de moederkoek en bij elkaar advies inwinnen over wat voor houding ze zichzelf in vredesnaam moeten aanmeten wanneer het zover is.

Drie maanden

Terwijl vaders het in Nederland moeten doen met een schamele twee dagen vaderschapsverlof en drie dagen partnerverlof, krijgen Zweedse mannen maar liefst drie maanden verlof toebedeeld. Veel Zweedse vaders kiezen er dan ook voor om thuis te blijven bij de baby terwijl hun vrouw aan het werk gaat; ze worden ook wel liefkozend de ‘lattepappa’s’ genoemd.

LEES OOK:  Deze uitspraken wil je niet horen tijdens je zwangerschapsverlof

Onzekerheden

Filmmaker Joep van Osch volgde vier mannen die zichzelf opwierpen als lattepappa om te ontdekken hoe dat nou precies werkt. Is het echt zo ideaal? Voelen ze zich ook wel eens eenzaam en met welke onzekerheden kampen deze mannen? Het resultaat is hilarisch, ontroerend en zet nogal te denken over ons Nederlandse verlofsysteem.

Bekijk de hele documentaire Lattepappa’s hier.

Er lijkt overigens verandering te komen in dat systeem van ons: de EU eiste onlangs 10 dagen ouderschapsverlof voor vaders.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit wil je zien: de VPRO-documentaire Lattepapa’s
Sluiten