Column 23 nov 2017 Daphne de Groot

Wat wij kunnen leren van deze ouders die hun baby in de auto vergaten

Gisteravond zapte ik verveeld langs zo ongeveer zeshonderd kanalen. ‘Weer niks op tv en ik heb alles op Netflix al gezien’, klaag ik hardop. Mijn vriend reageert een tikje geïrriteerd en zegt dat ik dan ‘ff wat nuttigs moet gaan kijken’. Een documentaire of zo. 

Nou moet ik bekennen dat ik na een lange werkdag nog wel eens wil gaan voor trash-tv of een of andere inhoudsloze serie. Maar het is eigenlijk veel leuker om iets nuttigs te kijken, dus ik ga naar Uitzending Gemist. Pal bovenaan staan een aantal 2Doc documentaires. Ik zet de eerste aan die mijn aandacht trekt: Death of a Child. Verschrikkelijke naam voor een documentaire natuurlijk, maar het dekt de inhoud. Het gaat over ouders die hun baby in de auto vergeten. Iets wat veel kleine baby’s helaas niet overleven.

Te warme auto

Deze 2Doc trekt meteen mijn aandacht omdat ik oprecht heel erg nieuwsgierig ben hoe dat kán. Hoe kun je je niet herinneren dat je baby achterin de auto zit. En dan niet vijf minuten, maar urenlang. Ik klik op ‘play’ en al snel wordt de woonkamer gevuld met het geluid van bedeesde stemmen. Ouders die de ergste pijn van hun leven niet alleen doorstaan hebben, maar nog steeds beleven. Die verteerd worden door schuld, maar ook schaamte. Die vertellen hoe ze leven met het ondraaglijke.

Hyperthermia

‘Death by hyperthermia’ is een officiële term voor sterven door oververhitting. Elke negen dagen sterft er een kind in de Verenigde Staten doordat het in een warme auto is achtergelaten. Doug, Lyn, Norman en Antonio zijn allemaal verantwoordelijk voor de dood van hun eigen kinderen. Doordat zij openlijk hun persoonlijke verhaal vertellen, wordt duidelijk wat het betekent om te leven met wat zij hebben gedaan. Doorgaans wekken hun daden toch een hoop woede en afkeuring op. Want welke ouder vergeet zijn kind nu in de auto?

LEES OOK: Tranen, heimwee en buikpijn: Netflix is een warzone als je een baby hebt 

Het antwoord na het zien van de documentaire lijkt te zijn: heel gewone ouders. Mensen zoals jij en ik. Die even te veel met hun hoofd bij hun werk zaten. En zich niet realiseerden dat ze hun baby nog niet afgezet hadden bij het kinderdagverblijf.

Gevolgen

De gevolgen zijn zonder uitzondering gigantisch geweest voor deze ouders. Een van hen zit zelfs een straf van 30 jaar uit voor doodslag. Hij is de enige. Maar de andere ouders hebben zo hun eigen kruis te dragen. Huwelijken die maar net standhouden. Een verhuizing. Een zelfmoordpoging. Zelfs jaren later is het enige waar ze nog aan kunnen denken hun baby, levenloos in het autostoeltje. Met pijn in mijn buik bekijk ik de documentaire. Ik zie de pijn in hun ogen. En ik ben niet meer zo veroordelend als een uur geleden. Het is ronduit verschrikkelijk dat ze deze fout gemaakt hebben. Maar het was een ongeluk. Ze wilden hun baby geen pijn doen. Dan komt er nog een tweede, onbestemd gevoel over me heen, wat ik op dat moment nog niet kan plaatsen.

Even stilstaan

Als ik een stuk schrijf voor Famme Baby, dan wil ik altijd dat iemand er ‘iets aan heeft’. Dat je een mooie tip leest, hoe je iets makkelijker kunt doen. Dat je kunt lachen. Of dat je herkenning vindt in de artikelen die ik schrijf. Maar eigenlijk ben ik om onduidelijke redenen begonnen met dit stuk. Waarom wil ik dit nou zo graag delen? In Nederland is het wel eens gebeurd dat mensen hun kind in de auto laten zitten, met de dood tot gevolg, maar niet heel vaak. Ik wil niet de boodschap meegeven dat je ‘niet je baby in de auto moet laten zitten’, want dat weten we wel (duh).

En dan realiseer ik het me ineens. Deze documentaire raakt me zo omdat het een hele extreme vorm is van alles wat we allemaal een klein beetje doen. We zijn zo ontzettend druk met alles. Met ons werk, met de huishoudsores, met onze telefoon. Eigenlijk vergeten we veel te vaak even stil te staan bij de mooie dingen. Bij onze partner, vrienden, familie. En bij onze kinderen.

Dus. Leg die telefoon even weg en kijk vanavond naar die prachtige baby die je geproduceerd hebt. En ben even extra dankbaar, voor alles.

Benieuwd naar de documentaire? Death of a Child is nog steeds te zien bij Uitzending Gemist. Check hieronder ook de trailer.

Niets meer missen? Volg ons op Facebook of Instagram: @FammeBabyNL.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat wij kunnen leren van deze ouders die hun baby in de auto vergaten
Sluiten