DIY: Zelf houten speelgoed maken

Marleen Staal 25 jul 2018 De mama

Duren de dag lang nu je verlof is aangebroken? Als je niet bepaald goed bent in breien – sorry oma – maar wel met schuurpapier en een zaag overweg kan, ga dan aan de slag met het zelf maken van houten speelgoed. En leen even de twee rechterhanden van klussende vaders en opa’s.

Houten speelgoed

Het belangrijkste met het zelf maken van houten speelgoed is dat je alles goed gladschuurt en scherpe randjes weghaalt. En vooral: heb plezier in het maken ervan én in het spelen ermee samen met je kleintje.

Babygym

Jong geleerd is oud gedaan. Een babygym is een perfecte manier om je kindje spelenderwijs lekker actief bezig te laten zijn.

Neem vier houten latten van gelijke lengte, maak aan de bovenkant een gat dat nét groot genoeg is om een deuvel doorheen te steken en lijm het geheel goed vast met houtlijm. Boor eventueel voor extra stevigheid.

Knoop om de deuvel touwtjes met daaraan zachtje speeltjes of rammelende objecten. Alles wat maar kleurrijk is of geluid maakt is perfect.

houten speelgoed
Bron

Houten poppen

Deze DIY vergt wel wat van je opschuur en kerf-skills, dus of je dit talent hebt, kun je mooi hiermee ontdekken. Zaag van een brede stok stukjes af in verschillende lengtes. Maak de bovenkant rond en kerf een stukje van het hout weg op ongeveer een derde van het stokje. Dit wordt de nek.

Schuur het hoofdje en de randen goed glad en verf je zelfgemaakte poppetjes in leuke kleurtjes. Spuit er tot slot een lak overheen zodat de verf goed blijft zitten.

houten speelgoed
Bron

Bijtring

Ronde houten ringen zijn vrijwel altijd verkrijgbaar bij hobbywinkels. Of bestel ze online. Knoop er een leuk sjaaltje omheen en je hebt een unieke bijtring waar je kleintje op kan sabbelen.

houten speelgoed
Bron

Speenkoord

Je hebt een koord (of stuk touw) nodig, een paar houten ballen waar je een gat in boort, houten kralen en een clip die je kan bevestigen aan kleding. Deze bestel je heel makkelijk online.

Knip het touw op een lengte af dat groot genoeg is voor jouw baby, knoop dit vervolgens om het speentje en rijg de kralen en ballen eraan. Eindig met het clipje en zorg dat alles – eventueel met lijm – goed vastzit.

houten speelgoed

Bron

Houten huisjes

Makkelijk te maken én het staat ook nog eens leuk op de vensterbank. Zaag uit houten blokken een huisjesvorm en schilder er Amsterdamse grachtenpandjes op.

Compleet met ramen en deuren. Even laten drogen en in de lak en ze zijn ready to go.

houten speelgoed
Bron

Schommel (ook voor volwassenen!)

Voor jouw kleintje en het kind dat nog stiekem in jou schuilt: maak je eigen schommel. Enige vereiste is dat het touw dat je gebruik van goede kwaliteit is en stevig genoeg. Check dit even bij de plaatselijke bouwmarkt, daar kunnen ze je wel helpen.

Zaag 8 latjes op gelijke lengte en rijg deze om en om aan twee stukken touw. Knoop de uiteinden aan elkaar met een stevige knoop en hang de schommel op met ijzeren haken aan een boom of carpoort.

houten speelgoed
Bron

Camera

Is jouw baby ook zo fotogeniek? Maak een eigen kindercamera van hout. Heb je geen geheugenkaartje bij nodig. Zaag uit een dik stuk hout een ronde schuif en plak deze op een vierkante plak hout. Verf het geheel in een leuhttps://www.fammebaby.nl/wp-admin/edit.php?post_type=pagek kleurtje.

Pas wel op met het gebruiken van kleine losse onderdelen zoals in het voorbeeld. Dat kan je kleintje inslikken.

houten speelgoed
Bron

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
DIY: Zelf houten speelgoed maken
Sluiten