De baby 25 mei 2018 Soraya Vogelaar

Dit zijn de beste (en veiligste!) zonnebrandcrèmes voor baby’s

Nu het weer zomer wordt, is het belangrijk om je baby ook voldoende te beschermen tegen de zon. Dit doe je onder meer met een goede zonnebrandcrème. Wij laten zien waar je op moet letten en welke merken de beste zonnebrandcrème voor baby’s hebben, want niet iedere zonnebrand kan je zomaar op je baby smeren! 

Letten op wat er in de zonnebrandcrème zit die je op je baby’s smeert, is extra belangrijk omdat de babyhuid dun is en makkelijker stoffen opneemt. Kijk daarom of de ingrediënten in je zonnebrandcrème wel veilig zijn! Uit een nieuwe test van de Consumentenbond blijkt dat de meeste zonnebrandcrèmes hun beweringen niet waarmaken. Sommigen hebben zelfs een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat. Ai!

Schadelijke stoffen in zonnebrandcrème voor baby’s

Er zijn enkele ingrediënten die je moet vermijden voor een veilige zonnebrandcrème. Dit zijn ze:

1. Chemische filters

Zonnebrand met chemische filters bevat ingrediënten die worden opgenomen in de huid, en daar de Uv-straling absorberen. Chemische of synthetische filters herken je aan namen als octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Deze zonnebrand beschermt pas een half uur na het smeren. Synthetische zonnebrandbescherming absorbeert en versnippert de Uv-stralen. Wanneer de moleculen van de zonnebrandcrème ‘vol’ zijn, beschermen ze niet meer. Daarom is het altijd belangrijk om zonnebrand opnieuw aan te brengen. Daarnaast bevatten de meeste synthetische zonnebrandcrèmes ook schadelijke stoffen die je liever niet op de huid van je kind wilt smeren. In plaats van een zonnebrand met een chemisch filter kun je een zonnebrand met een mineraal filter gebruiken.

2. Oxybenzone

Oxybenzone is ook wel bekend als benzophenone 3. Deze stof in zonnebrandcrèmes wordt niet alleen afgeraden voor kinderen maar ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het kan namelijk de hormonen verstoren en komt makkelijk in het bloed, urine en moedermelk terecht.

3. Alcohol en parfum

Alcohol zit vaak in zonnebrandcrèmes, om de crème langer houdbaar te maken. Het is alleen niet heel vriendelijk voor de huid. Het heeft een uitdrogend effect en kan huidirritaties veroorzaken. Ook parfum is een ingrediënt dat snel huidirritatie geeft.

4. Nanodeeltjes

Om een witte waas te voorkomen en om de crème goed smeerbaar te maken bevatten minerale zonnebrandcrèmes vaak nanodeeltjes. Er bestaat veel discussie of nanodeeltjes wel of niet schadelijk zijn. Nanodeeltjes zouden kankerverwekkend kunnen zijn bij inademen, andere bronnen zeggen weer dat dit alleen kan als het ingeslikt wordt. Als je een zonnebrandcrème met nanotechnologie kiest, zorg dan dat je de lotion of crème koopt, niet een spray.

LEES OOK: Deze 5 producten beschermen je baby het best tegen de zon

5x de zonnebrandcrème voor baby’s

Heb je geen tijd om van elk flesje zonnebrandcrème de ingrediëntenlijst af te gaan? No worries! Wij hebben een lijst samengesteld met 5 keer een veilige zonnebrandcrème voor baby’s.

1. Eco Cosmetics Sunscreen

Mineraal filter, zonder parabenen, minerale olieen en siliconen, geen nano. Alle ingrediënten zijn 100% natuurlijk.

2. Lavera Sun Cream

Mineraal filter op basis van titanium dioxide (géén nano). Geen parfum, geen parabenen. Geschikt voor de gevoelige huid.

3. Lovea Bio Kids

Mineraal filter op basis van titanium dioxide (géén nano). Geen zink oxide, geen parfum, geen parabenen.

4. Naïf Sunscreen

Mineraal filter op basis van titanium dioxide en zink oxide (nano). Gemaakt op basis van natuurlijke oliën zoals Shea Butter. Geen parabenen, geen parfum, wel alcohol. Geschikt voor de gevoelige huid.

5. La Roche-Posay Kind Melk

Mineraal filter op basis van titanium dioxide (nano). Geen zink oxide, geen parfum, geen parabenen, wel alcohol. Wordt veel gebruikt voor kinderen met een zeer gevoelige huid en eczeem.

 LEES OOK: Met deze tips ga je veilig de zon in met je baby.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit zijn de beste (en veiligste!) zonnebrandcrèmes voor baby’s
Sluiten