Zwanger 31 mei 2018 Soraya Vogelaar

Dit willen nieuwbakken ouders dat je weet voordat de baby er is

De eerste weken met je baby zijn spannend, ontzettend wennen en er komt veel op je af. Deze dingen hadden deze ouders liever van te voren geweten. Doe er je voordeel mee.

Op het Reddit forum Babybump, delen ouders wat zij van tevoren hadden willen weten over pasgeboren baby’s.

1. Het is oké als je niet meteen zin hebt in kraamvisite

Verschillende ouders schrijven dat ze achteraf spijt hadden van het feit dat ze familie en vrienden meteen op kraamvisite lieten komen. Het zorgde ervoor dat ze minder tijd hadden om uit te rusten en te genieten van hun baby. Butterfengars schrijft: ‘Ik zou nu waarschijnlijk wat strikter zijn. Wij zeiden tegen iedereen dat ze langs mochten komen wanneer ze maar wilden. Dit zorgde voor een zes uur durende stroom aan mensen die op kraamvisite kwamen. En dat duurde nog eens drie dagen.’ Wil je dit voor jezelf wat beter plannen? Met deze tips zorg je ervoor dat je je kraamvisite in goede banen leidt.

2. Het kan erg eenzaam zijn om alleen thuis te zitten met de baby

Zestig procent van de jonge moeders is eenzaam na de bevalling. Het is dus niet heel gek als je zelf ook eenzaam voelt. Een van de ouders schrijft: ‘Ik heb een week lang alleen gezeten met de baby. Ik ging en ga nog steeds elke dag de deur uit maar ik voel me alsnog weleens geïsoleerd en uitgeput. Het scheelt enorm veel als er iemand om je heen is naast je partner (want die voelt ook hetzelfde) om je te helpen en gewoon contact mee te hebben.’ Meerdere ouders geven aan dat hun moeder een enorme steun is geweest en onmisbaar voor ze was in de eerste periode.

Maar er zijn ook ouders die er juist totaal anders over denken. Zo schrijft Kayno: ‘Voor mij geldt dit eerlijk gezegd niet. Dat er mensen om me heen waren, zorgde juist voor meer stress. Ik wilde juist alleen gelaten worden zodat ik uit kon vogelen hoe ik het best voor mijn baby kon zorgen. Ik wilde echt een band opbouwen, alleen met mijn baby.’

LEES OOK: Deze 15 dingen wil je nog doen voordat de baby er is

3. Het is niet gek als je in een dip komt na de bevalling

Volgens de Amerikaanse Pregnancy Association krijgen tussen de 7 en 80% van de nieuwe moeders in meer of mindere mate last van de baby blues. Dandanmichaelis schrijft: ‘Ik had een hele gemakkelijke en blije zwangerschap. Ik ben over het algemeen niet erg angstig of somber ingesteld, maar ik had wel vier weken last van angstige gevoelens en ik kreeg een paar keer een paniekaanval. Het ging uiteindelijk voorbij, maar het scheelde dat ik erover kon praten. Ik sprak met mijn moeder en partner over hoe ik me voelde. Praat er vooral over met mensen, het is namelijk gewoon moeilijk.’ Deze 11 tips helpen je om door de baby blues heen te komen.

4. Zorgen voor een pasgeboren baby is gewoon keihard werken

Nieuwe papa fmpundit schrijft: ‘Mensen vertellen niet hoe moeilijk het is, zelfs al heb je een hele makkelijke baby. Naast de slapeloze nachten, draag je je baby de hele tijd rond en ben je doorlopend bezig de kleine te sussen. Dat vraagt allemaal nog best wat van je energie. Dat kun je je van tevoren niet goed voorstellen maar het is wel belangrijk dat je het weet. Vraag dan ook zeker om hulp als het te veel wordt.’

5. Pageboren baby’s huilen veel, heel veel

Dandanmichaelis schrijft: ‘Iedereen zei tegen mij dat baby’s een eitje zijn om voor te zorgen omdat ze alleen maar eten, slapen en poepen.’ Toen het eenmaal zo ver was, bleek dit anders te zijn. ‘Het is niet waar, tenzij je een superkalme baby hebt. Maar de meeste baby’s huilen heel veel. Ze huilen omdat ze hongerig of moe zijn of omdat ze het oncomfortabel vinden om een pasgeboren baby te zijn. Ze moeten wennen aan het leven buiten de baarmoeder, het is een vierde trimester. Mijn dochter heeft mij erg verrast met hoeveel ze kan huilen.’

Heb jij zelf nog inside info die je andere ouders to be niet wilt onthouden? Vertel het ons op Facebook.

Niets meer missen? Like ons dan op Facebook.

Womens Health Mag

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit willen nieuwbakken ouders dat je weet voordat de baby er is
Sluiten