De mama 22 sep 2018 Samantha Lakker

Dit vinden moeders van het litteken van hun keizersnee

Bevallen is een dingetje an sich, maar met een keizersnede komen daar nog andere gevolgen bij kijken: je litteken. Want hoe gaat het er allemaal uitzien nadat jij je kleine hummeltje kunt vasthouden en goed en wel bent bevallen? Deze moeders vertellen hoe het litteken van hun keizersnede eruit kwam te zien en hoe ze zich nu voelen.

Megan

“Ik durfde in het begin niet eens naar mijn litteken te kijken. Het duurde een maand of twee voordat ik dapper genoeg was. Toen ik het uiteindelijk deed viel het allemaal reuze mee. Ik kan me de laatste keer dat ik aan het litteken dacht niet eens herinneren.”

Jessica

“Het is drie en een half jaar geleden sinds mijn keizersnede. Ik voel nog steeds behoorlijk verdoofd rondom het litteken, maar het is vaag en nauwelijks zichtbaar. Ik heb een beetje overgewicht, dus mijn buik verbergt het litteken. Het doet me eigenlijk vrij weinig, omdat ik weet dat een keizersnede de enige manier was waarop ik mijn dochter veilig ter wereld kon brengen. Dat maakt het allemaal de moeite waard. Eind oktober heb ik nog een keizersnede, ik hoop dat het litteken daarna ook weer mooi vervaagd.”

Veronica

“Bij mijn eerste keizersnede was het litteken nauwelijks te zien. Het was heel licht. Bij mijn tweede keizersnede was het een heel ander verhaal. Het litteken was gevoelloos en vlekkerig. Het duurde ook veel langer voordat die gevoelloosheid weg ging.”

Nicole

“Ik was voor mijn keizersnede heel erg bang dat ik een afschuwelijke litteken zou krijgen. Ik heb een groot litteken op mijn arm dus ik weet een beetje hoe het is. Maar na de bevalling van mijn zoon, schaamde ik me een beetje voor waar ik me zorgen over maakte. Op dat moment was het enige waar ik mij druk om maakte namelijk een infectie of dat de wond weer open zou gaan. Ik wil niet eens denken aan wat er was gebeurd als een keizersnede geen optie was geweest voor mij en mijn zoon. Nu, als ik naar mijn litteken kijk, ben ik alleen maar aangenaam verrast dat het zo dun en vervaagd is. Zelfs als dit niet het geval was geweest, zou ik nog even trots zijn op mijn litteken. Het is namelijk een prachtige herinnering aan hoe gelukkig ik mag zijn met mijn zoon.”

Eva

“In het begin was ik doodsbang om ernaar te kijken. Het was mijn eerste keer dat ik hechtingen kreeg en ik was bang dat ze open zouden barsten. Het is nu bijna drie jaar geleden en het litteken is erg vervaagd. Nu ben ik er trots op, vanwege de operatie heb ik mijn mooie dochter en uiteindelijk is dat het enige dat telt. Het is een deel van mij en wie ik ben. Ik heb binnen zes dagen nog een keizersnede en heb mijn dokter gevraagd of dezelfde incisie kon worden gebruikt. Laten we maar eens zien hoe ik me de tweede keer voel.”

Jessica

“Mijn spoedkeizersnede, vanwege uitzakking van de navelstreng, is nu drie en een half jaar geleden. Ze begonnen vrijwel meteen met snijden toen ik onder narcose ging. Het is enorm scheef en niet mooi. Het is ook nog steeds gevoelloos op plaatsen en andere plekjes kunnen dan weer heel gevoelig zijn als ik het verkeerde ondergoed draag, maar ik heb twee gezonde jongens en dat is het belangrijkste.”

Jilly

“Ik had twee keizersnedes binnen de 15 maanden, dus de mijne kan worden vergeleken met een wrak. Het litteken klopt soms als ik te hard werk of bij koud weer. De plek is helemaal gevoelloos. Het moeder schort (een uitgezakte en uitgerekte huid die over het litteken vouwt) was een emotionele uitdaging om aan te wennen. Als ik weet dat ik klaar ben met baby’s, wil ik het vel laten verwijderen. Maar ik ben hartstikke trots op mijn litteken wat er voor heeft gezorgd dat mijn baby’s veilig ter wereld zijn gekomen.

Mellissa

“Ik heb twee keizersnedes gehad, na de eerste had ik geen gevoel in het gebied waar het litteken zat, maar het was nauwelijks zichtbaar. Na mijn tweede is het litteken iets groter, ik heb het grootste deel van het gevoel terug en het is glad en nog steeds nauwelijks zichtbaar. Ik vind het helemaal niet erg. Het is bijna geruststellend voor mij. Ik kan het aanraken en denken: “Dit is hoe mijn baby’s werden geboren.”

Jennifer

“Mijn buik na de zwangerschap is zo uitgezakt dat het het litteken volledig bedekt is. ​​Ik vergeet eigenlijk gewoon dat het er is.”

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit vinden moeders van het litteken van hun keizersnee
Sluiten