Zwanger 16 mei 2018 Marleen Staal

Dit is Rubi, de eerste draagbare zwangerschapsmonitor

Een zwangerschapsband die elke beweging van je baby voelt en trackt. Rubi, de eerste draagbare zwangerschapsmonitor, staat zelf nog in de kinderschoenen, maar dit is nu al de uitvinding van de eeuw als je het ons vraagt.

Rubi

Eigenlijk is elk trimester weer een nieuwe, indrukwekkende fase, maar het derde en laatste trimester is extra spannend. De schopjes worden harder en zichtbaarder en net zoals jij voelt de baby ook het einde van de zwangerschap naderen. De laatste loodjes.

De bedenkers van Rubi willen deze tijd extra speciaal én veiliger maken. Met behulp van nanotechnologie volgt Rubi alle schopjes en draaitjes van de baby zonder het gebruik van ultrasonische trillingen. En doordat de band draagbaar is, kun je eigenlijk overal en op elk moment de baby volgen.

LEES OOK: Net zwanger? Alles over echo’s en de controles bij de verloskundige

Constant zorgen

Rubi is bedacht toen medeoprichter Eric Stopper en zijn vrouw zich constant zorgen maakten over de gezondheid van hun ongeboren baby. En niet onterecht, want de eerste maand na de geboorte, moest hun zoon Grayson vechten voor zijn leven. “Ik wil niet dat iemand ervaart, wat wij moesten doormaken. Onze missie is om moeders overal ter wereld te helpen”, vertelt Eric.

Rubi: the world's first passive pregnancy monitor from Conor Lunt on Vimeo.

Niet het hartje, wel de schopjes

In tegenstelling tot apparaten die al op de markt zijn en het hartje volgen, doet Rubi dat niet. En daar hebben de bedenkers een goede reden voor.

Om het hartje constant te kunnen te meten, heb je speciale cardiologische apparatuur nodig, wat betekent dat er ook gedurende de hele dag ultrasonische golven naar je baby worden gezonden. Deze continue blootstelling is niet goed voor de gezondheid van de baby.

Daarbij geven de bewegingen van de baby al veel informatie over het welzijn van je kleintje, aldus de oprichters. Daarom focust Rubi zich op de schopjes van jouw druktemaker in plaats van zijn hartje. Aan de buitenkant van jouw buik vangt Rubi de bewegingen op en stuurt deze informatie naar de bijbehorende app op je telefoon.

No stress

Als Rubi iets ongewoons detecteert, krijg je een notificatie zodat je even de tijd kan nemen om te zien en te voelen wat er aan de hand is. Even rustig zitten kan dan helpen op zo’n moment of zoek op een andere manier ontspanning. Als het dan nog niet goed voelt, kun je de huisarts raadplegen. Want, zo benadrukken de bedenkers van Rubi, het apparaat is bedoeld als support en niet als medische vervanger voor de echo’s of andere controles.

LEES OOK: De 20 wekenecho: wat het is en hoe het werkt

Naast Rubi zelf krijgen aanstaande moeders ook een ‘non stress test’ meegestuurd, zodat ze zelf ook weten hoe ze het beste de schopjes kunnen tellen en leren hoe te ontspannen.

Rubi moet er uiteindelijk in twee varianten komen, een zwangerschapsband en ‘active tracker’ die je na gebruik weg kunt gooien. De eerste prototypes zijn inmiddels al getest bij 40 vrouwen en de reacties zijn goed. In maart volgend jaar hopen Eric en zijn team dat de eerste Rubi al in de schappen ligt.

Meer informatie over Rubi en hoe je dit project kan steunen? Lees hier alles over Rubi.

Rubi

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is Rubi, de eerste draagbare zwangerschapsmonitor
Sluiten