De mama 19 okt 2017 Soraya Vogelaar

Het leven van een thuiswerkende moeder zuigt soms hard, en dit is waarom

In je pyjama aan het werk en ondertussen je baby voeden en knuffelen. Ideaal toch? Moeder en schrijfster Karen Alpert legt uit waarom het leven als thuiswerkende moeder lang niet zo hemels is als het klinkt.

Op Fast Company beschrijft Karen hoe ze het moederschap ervaart als thuiswerkende moeder. Volgens haar betekent thuiswerken als moeder dat je nul reistijd hebt, maar wel een dubbele portie schuldgevoel.

Moeilijke combinatie

Karen: ‘Ik hoor het elke dag: ‘jij hebt zoveel geluk dat je een thuiswerkende moeder bent.’ Maar raad eens: vanuit huis werken én het moederschap zijn een moeilijke combinatie. Een thuisblijfmoeder zijn is zwaar, net als een werkende moeder zijn. Maar een moeder die vanuit huis werkt is wat mij betreft de moeilijkste functie van allemaal.’

‘Oké, het is misschien niet zwaarder dan het leven van een single moeder met drie banen die daardoor nooit tijd over heeft voor kinderen. Maar het is wel erger dan elke werkdag op kantoor doorbrengen. Of de hele dag alleen maar met je kind bezig zijn. Ik kan het weten, want ik heb het alle drie gedaan.’

Werkende moeder en thuisblijfmoeder

‘Ik weet hoe het is om op mijn werk ontzettend te verlangen naar mijn kinderen. Ik weet nog dat ik de eerste werkdag na mijn zwangerschapsverlof mezelf opsloot in een kamer om te kolven maar daar even bleef zodat niemand mij kon zien huilen. Het kwam door de hormonen, maar ook door een sterk verlangen om mijn kinderen te zien en in hun bolle wangetjes te knijpen. Aan de andere kant weet ik ook dat continue alleen met mijn kinderen bezig zijn, enorm veel creativiteit vraagt om de dag door te komen.’

LEES OOK: Zo kom je de eerste werkdag na je zwangerschapsverlof door

Het dilemma van een thuiswerkende moeder

‘Voor een thuiswerkende moeder is er een totaal nieuw dilemma. Het gaat er niet om dat je je kind teveel of te weinig ziet. Het punt is dat je je kind gedurende de dag heel vaak moet negeren. Daardoor heb je continue het gevoel dat je hem of haar in de steek laat. Het is fantastisch dat ik ze de hele dag kan zien. Maar ik kan vaak niet zoveel bij zijn als ik wil doordat ik verder moet werken. Denk je dat ik mijn werk belangrijker vind dan mijn kinderen? Dat is niet zo. Maar soms moet ik het wel voor laten gaan. En dat is vreselijk.’

Schuldgevoel van een thuiswerkende moeder

‘Bij het leven als thuiswerkende moeder komen enorme schuldgevoelens kijken. Ik heb hiervoor gekozen omdat het me beter voor ze lijkt. Maar nu vraag ik me af of het niet voor verwarring zorgt. Ik hoop dat ze later terugkijken op een fijne jeugd en zich vooral de momenten herinneren dat ik wel met ze kon spelen. En niet de momenten dat ik ze niet meteen kon troosten als ze huilden.’

Ontroerend en prachtig! Dat is deze ode aan alle moeders.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Fast Company

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het leven van een thuiswerkende moeder zuigt soms hard, en dit is waarom
Sluiten