Dit is hoe je hormonen ervoor zorgen dat je een liefdevolle ouder wordt

Baby’s bleken al een bijzondere gave te hebben waardoor we voor ze willen zorgen. Maar jouw hormonen zorgen er ook voor dat je een fantastische, zorgzame vader of moeder wordt.

Wat er gebeurt als je moeder wordt

Op het moment dat je moeder wordt, zijn het de hormonen oxytocine en prolactine die de overhand gaan nemen. De hormonen progesteron en oestrogeen, die goed zijn voor een zwangerschap, dalen. En oxytocine en prolactine stijgen. Het geeft je lichaam het signaal dat je baby er is en jouw zorg, warmte en liefde nodig heeft om te overleven. Een behoorlijk handig seintje dus, dit is wat elk hormoon afzonderlijk doet:

Oxytocine

Het is niet voor niets dat oxytocine bekend staat als het liefdeshormoon. Het zorgt ervoor dat je emotioneel gehecht raakt aan je baby. Huid op huid-contact, oogcontact, knuffelen, vasthouden en borstvoeding geven zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat het liefdeshormoon bij jou vrijkomt.

Daarnaast helpt het je door de babyblues heen. Het kan dat je je een paar dagen na de bevalling somber, emotioneel en vermoeid voelt. De babyblues ontstaat onder meer door de flinke daling van de hormonen die je nodig had tijdens de zwangerschap. Je lichaam moet hier weer even aan wennen. Dit duurt vaak een paar weken. Oxytocine kan dit verlichten door de blije gevoelens die het geeft. Let op: de baby blues is dus iets anders dan een postnatale depressie, die bij zowel vrouwen als mannen voor komt en niet zomaar verdwijnt.

Prolactine

Prolactine is het hormoon dat ervoor zorgt dat de melkproductie op gang komt. Telkens als je je baby borstvoeding geeft, maakt de hypofyse meer prolactine en oxytocine aan. Dit geeft een signaal aan je borsten om genoeg melk te hebben om de baby te voeden. Als je geen borstvoeding geeft, daalt het prolactine niveau al snel weer naar de waarde van voor de zwangerschap. Als je flesvoeding geeft, valt prolactine dus weg maar heb je alsnog genoeg voordelen van het hormoon oxytocine door het contact dat je maakt met je baby.

LEES OOK: Waarom ouders hun baby steeds vaker een aparte naam geven

Wat er gebeurt als je vader wordt

Uit bevindingen van het Fatherhood Institute (een vaderschapsdenktank) zorgt alleen al het vasthouden van je baby voor vaderschapsgevoelens. Wanneer je je baby vasthoudt gebeurt er binnen een kwartier van alles met je hormoonhuishouding. Je tolerantie, vertrouwen, gevoeligheid voor baby’s (cortisol) en gevoel van verbondenheid nemen toe. Het is dus heel normaal als je je na de geboorte van je kind wat emotioneler voelt.

Je testosteron daalt vlak na de bevalling en ook als papa krijg je het fijne liefdeshormoon oxytocine. Een toename van oxytocine na een daling van testosteron zorgt er bij de man voor dat er niet alleen emotionele hechting ontstaat met de baby, maar ook dat de band met je vrouw of vriendin versterkt wordt. Je hebt meer behoefte om quality time met ze door te brengen. En het maakt je meer bewust van hun gevoelens en behoeftes. Hier lees je wat je wat je nog meer kunt doen om een band op te bouwen met je baby.

Wist je dat de eerste 1000 dagen van je kind het belangrijkst zijn? En die dagen beginnen dus al te tellen in de buik..

Wil je niets meer missen? Like ons dan even op Facebook.

Babycenter

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is hoe je hormonen ervoor zorgen dat je een liefdevolle ouder wordt
Sluiten