De baby 26 jun 2017 Redactie

Dit gebeurt er met je hersenen wanneer je moeder wordt

Sinds je moeder bent, is alles anders. Dat zeggen ze tenminste. Zie het als een pas ontdekte kamer in je huis, waar je al jaren woont. Je bent verrast, maar ook nieuwsgierig. Die kamer staat gelijk aan je hersenen.

Als we de neurologen mogen geloven, zorgt de zwangerschap en moeder worden er namelijk voor dat je in een nieuwe state of mind terechtkomt. Na jaren onderzoek doen naar kersverse moeders, bestuderen ze nu de hersenen van zwangere vrouwen. Wat blijkt? Er is daadwerkelijk een link tussen de manier waarop een zwangere doet en haar grijze massa.

Een band

Zo is er bijvoorbeeld meer activiteit te zien in de gebieden waar empathie, angst en sociale interactie plaatsvinden. Dit komt door de flinke dosis hormonen die vrijkomt tijdens een zwangerschap. Deze hormonen en de bijbehorende reacties in de hersenen, zorgen ervoor dat jij en de baby een band krijgen. Anders gezegd: de welbekende moedergevoelens die liefde, bescherming en zorgen met zich mee brengen, beginnen al in de hersenen.

LEES OOK: Heftig.. 60 procent van de jonge moeders ervaart postnatale eenzaamheid

Behoeftes baby voelen

De amandelvormige kern van neuronen in onze hersenen, ook wel de amygdala genoemd, groeit de eerste paar maanden na de bevalling. Hoe groter de amygdala groeit, hoe sterker emotionele reacties zich laten zien. Een vergrote amygdala maakt je als kersverse moeder gevoelig voor de behoeftes van je pasgeboren baby. De cocktail aan hormonen zorgt ervoor dat je iets met die behoeftes gaat doen.

Alleen al door te kijken naar je baby, licht het nucleus accumbens (lustcentrum) op. Dit is het gebied wat een belangrijke rol speelt bij positieve belevingen zoals verlangen, motivatie, passie en bevrediging. Dit hersengebied zorgt er ook voor dat we verliefd worden. De kernen van het lustcentrum reageren op de belonende effecten van gedrag. Al deze schakelingen hebben invloed op hoe een moeder tegen haar kindje praat en wat ze voor haar baby voelt.

Onderzoek

Tijdens dit onderzoek lieten ze foto’s zien aan moeders van hun eigen baby’s, maar ook van andere baby’s. Wat bleek? Er vond een grotere activiteit plaats in de amygdala als de moeders foto’s van hun eigen baby’s zagen. Ook bleek er een verband te zijn tussen de grootte van de activiteit en depressies. Hoe lager de activiteit was, hoe groter de kans op depressies of angststoornissen.

LEES OOK: 7x Waarom huid op huidcontact met je baby zo goed is

Verliefd worden

Hoe het daar allemaal in de amygdala verloopt, heeft te maken met het hormoon oxytocine. Hoe meer je betrokken bent bij de opvoeding van je baby, hoe groter de toestroom van oxytocine. Tijdens het geven van borstvoeding wordt het oxytocinelevel hoger en dit zorgt ervoor dat je extra gevoelig bent voor het huilen van je eigen baby. Onderzoekers tonen aan dat ‘het moeder worden’ een beetje voelt, zoals verliefd worden. Vooral als er wordt gekeken naar de hersenen. Weet je nog, dat je zijn lichaamsgeur zo verschrikkelijk aantrekkelijk vond, toen je ‘m net ontmoette? En weet je ook nog hoe lekker je baby rook toen hij of zij net geboren was? Voilà. Dit soort veranderingen treden dus op.

Natuurlijk moederinstinct

De veranderingen zijn het grootst bij je eerste kindje. Het is de eerste keer dat de, tot dan toe, onontdekte kamer ontdekt wordt. Er treden ook veranderingen op in de hersenen van de vader, alleen die zijn niet geheel te danken aan oxytocine. Bij de man speelt ‘sociale cognitie‘ een grote rol. Anders gezegd: wij vrouwen hebben, al voordat we aan kinderen beginnen, een natuurlijk moederinstinct dat door de komst van oxytocine wordt aangewakkerd. De hersenen worden nooit meer zoals ze voor de bevalling waren. Hoera, je bent echt een moeder!

Net moeder geworden? Dan is het ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Met deze 7 tips komt dat helemaal goed.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte.

The Atlantic

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met je hersenen wanneer je moeder wordt
Sluiten