Dit gebeurt er direct na de geboorte van je baby

Jullie baby is geboren. Eindelijk. Goed gedaan, mama, want zo’n bevalling is een hele prestatie. En zo’n bevalling is ook voor een baby niet niks. En dan wordt er ook nog van alles van hem of haar verwacht als ‘ie net uit die lekker warme buik is.

Voor je kind geboren werd, zwom hij lekker rond in jouw vruchtwater. Zuurstof kreeg hij via het bloed dat door de navelstreng stroomde. Zo’n 10 tot 20 tellen na de geboorte komt zijn eigen ademreflex op gang. Huilt je baby? Dan betekent dat dus dat hij ademt! Daarom is dat eerste huiltje zo belangrijk.

Op je borst

Als je baby geboren is, zal de verloskundige of gynaecoloog hem zo snel mogelijk op je borst leggen. Buiten de baarmoeder is het een stuk kouder, dus hij kan jouw lichaamswarmte goed gebruiken. Je baby krijgt een mutsje op en een deken of warme doek om zich heen. Het kan zijn dat zijn hoofdje een beetje een langwerpige, gekke vorm heeft. Dat komt door het persen tijdens de bevalling. Dit trekt meestal binnen een paar uur weg. De huidsmeer die hij waarschijnlijk nog op zijn huidje heeft, wrijft de verloskundige er een beetje af. Grondig gewassen wordt hij nog niet, die smeer beschermt zijn huid namelijk.

Apgartest

De eerste test die de verloskundige of arts bij je baby afneemt, heet de Apgartest. Zo beoordelen ze zijn gezondheid. Ze kijken naar zijn ademhaling, hartslag, de kleur van de huid, spierspanning en reflexen. Deze test doen ze meestal 2 keer: 1 minuut en 5 minuten na de geboorte. Je baby kan maximaal een 10 ‘scoren’, maar een voldoende is een voldoende. Je baby wordt ook gewogen en je krijgt zijn geboortegewicht te horen.

Navelstreng

Nu is het tijd om de navelstreng door te knippen. Misschien wil de vader dit doen? Meestal wacht de verloskundige tot de navelstreng is uitgeklopt. Dit betekent dat er geen bloed meer vanuit de placenta, via de navelstreng, naar de baby stroomt. Dit duurt zo’n 2 à 3 minuten. De baby krijgt na het knippen een soort clipje op zijn navel.

Placenta

Hoe lang na de geboorte van je baby de placenta komt, verschilt per persoon. Gemiddeld duurt het zo’n 5 minuten, maar het kan ook langer duren. Soms duwt de verloskundige op de buik, om de placenta zo een beetje richting uitgang te helpen.

Hechten, misschien

Als je ingescheurd bent, moet dat gehecht worden. Niet fijn, wel nodig. De verloskundige of gynaecoloog bespreekt met je wanneer dit gebeurt en vraagt wat jouw voorkeur is. Nog even wachten? Of meteen maar doen en er vanaf zijn? Uiteraard krijg je plaatselijke verdoving.

Drinken

Een mooi kunstje van de natuur: je baby gaat waarschijnlijk op zoek naar je tepel. Soms helpt de verloskundige of kraamverzorgster hem daarbij, veel baby’s vinden ook zelf de weg. Zit hij op de goede plek? Dan zal hij proberen aan je tepel te zuigen en voor het eerst bij je drinken. Veel melk zal er niet meteen uitkomen, maar hij brengt zo wel je melkproductie op gang. Een baby heeft een sterke zuigreflex, waardoor, ook als er niet veel melk komt, hij blij is om op je tepel te sabbelen.

Relaxen

Na ongeveer een half uur daalt de hartslag van de baby een beetje. De stress van de bevalling is voorbij en hij ligt lekker bij zijn moeder (die inmiddels zelf ook wel toe is aan wat slaap). Na een beetje melk valt hij waarschijnlijk op je borst in slaap. Jullie nieuwe leven kan beginnen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er direct na de geboorte van je baby
Sluiten