De baby 29 okt 2018 Marleen Staal

Directe borstvoeding is beter dan gekolfde moedermelk

“Breast is best” zeggen ze weleens en ja, aan het geven van borstvoeding zitten ontzettend veel voordelen. Ook al zou je denken van niet, maar er zit volgens recent onderzoek een duidelijk verschil tussen gekolfde melk en moedermelk geven rechtstreeks vanuit de borst. En één van de twee is beter.

Een studie die onlangs is verschenen toont niet alleen de verschillen tussen gekolfde melk en directe moedermelk, het heeft ook aangetoond dat direct melk vanuit de borst geven beter is voor je kindje.

Zwaarlijvigheid

Ruim 2,500 kinderen werden onderzocht voor het Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) project dat tot deze verrassende conclusie kwam. Hierbij werd gekeken wat de invloed van borstvoeding is op zwaarlijvigheid bij kinderen.

Wat de onderzoekers opviel was dat de laagste BMI-scores van 1-jarigen die zij hadden gemeten, baby’s waren die uitsluitend borstvoeding kregen. Aan de borst, dus geen gekolfde melk. Zij werden tot zes maanden oud met de borst gevoed, zonder aanvullende flesvoeding. Baby’s die wel eerder dan deze zes maanden stopten met borstvoeding, hadden drie keer zoveel kans op overgewicht bij een leeftijd van 1 jaar dan de andere baby’s.

De voor- en nadelen van flesvoeding vs. borstvoeding

Meer support

Megan Azad, één van de onderzoekers legt uit: “Het voeden van van afgekolfde moedermelk uit een fles bleek effect te hebben op het gewicht van de baby wanneer we dit vergeleken met baby’s die directe voeding aan de borst kregen.”

Volgens Megan komt dit doordat baby’s die aan de borst liggen, beter in staat zijn de melkinname te reguleren dan baby’s die een flesje krijgen. Ook krijgen baby’s die direct borstmelk krijgen, krijgen alle goede stoffen mee. In ingevroren moedermelk worden toch veel samenstellingen afgebroken als ze worden ontdooid en opgewarmd.

Moeders die geen borstvoeding kunnen geven en afhankelijk zijn van gekolfde melk of flesvoeding, hoeven zich nu niet schuldig te voelen, wil dr. Azad benadrukken. Borstvoeding, in welke mate en hoelang je dit ook geeft, heeft altijd voordelen. Ze wil namelijk met deze nieuwe resultaten moeders niet veroordelen, maar hoopt dat er meer support komt voor vrouwen die borstvoeding geven en zich niet gesteund voelen.

 

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Directe borstvoeding is beter dan gekolfde moedermelk
Sluiten