Deze 9 dingen zou iedere moeder moeten doen voordat er een tweede baby komt

Wanneer jij en je partner besluiten nog een tweede kind te willen, gaat het meestal over logistiek. Is er genoeg ruimte in huis, hoe gaan jullie het regelen qua werk en zijn er genoeg financiële middelen? Maar los van al deze (belangrijke) praktische zaken, is er nog één heel belangrijke factor die je in deze overweging niet mag vergeten: jij.

En niet alleen jij, maar ook je partner en jullie kind dat wellicht een grote broer of zus wordt. Straks zijn jullie niet meer met z’n drietjes maar met z’n vieren en dat is een wezenlijk verschil. Met dat in gedachte, zijn er hier 9 dingen die je zou moeten doen voordat de tweede arriveert.

1. Fris je baby-geheugen op

Het is bizar hoe snel je vergeet hoe de begintijd met jullie eerste kind was. Dan hebben we het niet over alle emoties die erbij komen kijken, maar de praktische zaken. Hoe zat het ook alweer met voeden en slapen? Je hebt thuis vast nog een plank vol babyboeken staan. Goed idee om die nog even af te stoffen en je geheugen op te frissen voor je aan een tweede begint.

2. Organiseer de boel

Als je in verwachting bent, komt de nesteldrang vanzelf opzetten en moet alles strak georganiseerd zijn. Wees dat moment voor. Weet waar alles ligt zodat je er meteen bij kan wanneer het nodig is. In ouderschap draait alles om voorbereiding.

3. Slaap (of begin met slaaptraining)

Pak alle slaap die je pakken kan. Dat is misschien lastiger als je hoogzwanger bent, maar toch drukken we je op het hart: slaap zoveel mogelijk. Als je een kind hebt dat ‘s nachts niet goed slaapt, is dít het moment om te werken aan een strak slaapschema zodat het in orde is voor nummer twee zich aandient.

4. Stel andere moeders alle vragen die je hebt

Tegelijkertijd voor twee kinderen zorgen is geen kattenpis. Vraag daarom aan alle moeders om je heen die twee kinderen hebben hoe zij het voor elkaar krijgen om twee kleintjes op te voeden. Het is altijd fijn om terug te vallen op andere moeders wanneer je even geen idee meer hebt wat of hoe je het moet doen.

LEES OOK: Ben je klaar voor een tweede kindje? Doe de ’10-signalen-ik-wil-dolgraag-een-2e-baby’- test

5. Breng tijd door met jullie eerste kind

Voordat de tweede komt, wil je wat extra quality time doorbrengen met de oudste. Maak bijvoorbeeld een bucketlist met dingen die jullie nog samen gaan doen voordat het broertje of zusje er is. Op die manier voelt je nummer één zich nog steeds speciaal en geliefde wanneer er nog een kind komt. En het hoeven geen grootse dingen te zijn: een nieuwe speeltuin uitproberen of wandelen naar jullie favoriete ijssalon is genoeg.

6. Maak het babyalbum van je eerste kind af

Het is zo’n klusje dat maanden zo niet jaren blijft liggen, maar wat enorm veel voldoening geeft als het eenmaal af is. Al helemaal als het tweede babyalbum straks ook ligt te wachten.

7. Ga op playdates

Als je een kind hebt dat nog niet oud genoeg is om helemaal zelfstandig met andere kinderen te spelen, is zo’n playdate enorm vermoeiend -laat staan wanneer er straks ook nog een baby is.

8. Ga op zoveel mogelijk dates met je partner

Sterker nog: probeer er een gewoonte van te maken. Maak tijd voor elkaar, spreek een avond af, regel een oppas en zet jullie telefoons op stil om elkaar niet uit het oog te verliezen. Als jullie een datum in de agenda zetten, is de kans veel groter dat het er daadwerkelijk van komt in plaats van jullie toch weer op de bank ploffen om daar stilzwijgend een serie te kijken.

9. Ga met jullie drietjes op pad

Het is voor iedereen wennen dat jullie straks niet met vier, maar met drie zijn. Omarm nog even jullie drie-eenheid door samen leuke dingen te doen voordat er straks nog eentje bij komt.

Denk je dat je klaar bent voor een tweede? Dit is volgens de wetenschap het ideale moment ervoor te gaan.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze 9 dingen zou iedere moeder moeten doen voordat er een tweede baby komt
Sluiten