Volgens de wetenschap zorgt dit dieet ervoor dat je makkelijker zwanger wordt

Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek kun je het best matig zijn met koolhydraten als je graag zwanger wil worden. 

Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs werd gepresenteerd op de European Society of Human Reproduction and Embryology 2017. Door koolhydraten te schrappen maak je de baarmoeder ‘het meest ontvankelijk voor implantatie’. Dat betekent overigens niet meteen dat je pasta en stokbrood van het menu moet schrappen. De onderzoekers adviseren om je koolhydraatinname te beperken tot één portie per dag.

40 procent koolhydraten

Deze aanbeveling is overigens gebaseerd op onderzoek dat al in 2013 werd gedaan. De onderzoekers keken naar 120 vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. Ze ontdekten dat vrouwen wiens dieet voor minder dan 40 procent uit koolhydraten bestond, maar liefst twee keer meer kans hadden om zwanger te worden dan vrouwen die gedurende de dag meer koolhydraten aten.

LEES OOK: Zwangerschapsdiabetes: Alles wat je er over moet weten

Proteïne

Volgens het onderzoek snijdt het mes aan twee kanten. Koolhydraten hebben vermoedelijk effect op de kwaliteit van de eitjes, maar zijn ook schadelijk voor het sperma. Jeffrey B. Russell, de man die het onderzoek leidde, raadt vrouwen aan om koolhydraten te vervangen voor proteïne. ‘Proteïne is essentieel voor embryo’s van goede kwaliteit en sterkere eitjes’, schrijft hij.

Keuze maken

Hij is niet de enige die er zo over denkt. De Britse dr. Gillian Lockwood van de Midland Fertility Clinic is streng en zegt haar cliënten dat ze een keuze moeten maken. ‘Als je toast eet als ontbijt, zijn dat je koolhydraten van de dag. Dan kun je niet ook nog een broodje eten als lunch en pasta als avondeten.’ Van Gillan mag je dan wel weer helemaal losgaan met bladgroente en proteïne (jottem).

Persoonlijk

Hoewel dit advies dus wel degelijk is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, is zwanger worden een heel persoonlijk ding waarbij oneindig veel factoren gemoeid zijn. Het is altijd een goed idee om een voedingsdeskundige in de arm te nemen om te achterhalen of een koolhydraatarm dieet inderdaad de beste optie voor jou is.

En als jij de pasta laat staan, kun je je partner wat extra foliumzuur toestoppen. Daar schijnt zijn sperma namelijk een boost van te krijgen.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Volgens de wetenschap zorgt dit dieet ervoor dat je makkelijker zwanger wordt
Sluiten