De baby 15 mrt 2017 Redactie

Moeder doet niet aan luiers, maar maakt baby meteen zindelijk

Wie is er aan de beurt om de luier te verschonen? Zijn we nu al door de Pampers heen? Zomaar wat vragen die volkomen normaal zijn als je een pasgeboren baby hebt. Maar dat geldt niet voor de Australische journalist Cindy Lever. Haar baby draagt geen luier. Nooit. Niet.

Cindy wil haar dochtertje namelijk zo snel mogelijk zindelijk maken en daarom heeft de twee weken oude dochtertje Chloe nog nooit (!) een luier aangehad. Cindy denkt aan de geluidjes van haar dochter te horen wanneer ze moet poepen of plassen en neemt het meisje dan snel mee naar een wasbak (ja, je leest het goed) of toilet om haar behoefte te doen.

LEES OOK: Uit onderzoek blijkt dat je je baby niet kunt verwennen

Geen luier methode

Deze manier van zindelijk maken wordt elimination communication genoemd. De theorie erachter is dat baby’s en kinderen zichzelf van nature – net als volwassen – niet willen bevuilen. Ze geven dus zelf aan wanneer ze ‘moeten’. Goed luisteren naar de signalen van je baby en nooit een luier gebruiken is daarom het devies.

Gezond verstand

Cindy vertelt over haar methode aan Daily Mail: ‘Baby’s kunnen het ons laten weten als ze honger hebben of moe zijn en dus ook of ze moeten poepen of plassen. Ik gebruik een combinatie van gezond verstand, instinct, timing en luisteren naar mijn baby. Soms heb ik het fout en hebben we een ongelukje omdat ik niet goed geluisterd heb. Ik neem het mezelf dan kwalijk dat ik haar vocale en fysieke signalen heb genegeerd. Die signalen kunnen zijn: kronkelen met gilletjes of een zeurderig geluid, dat luider wordt als ze nodig moet.’

Niet waterdicht

Met de methode ben je niet per se beter of slechter af, dan wanneer je luiers gebruikt, volgens Cindy. Ongelukjes en opruimen horen hoe dan ook bij het proces van zindelijk worden. Cindy: ‘Mijn man moet weleens opruimen wat niet rechtstreeks in de pot is beland. En soms plast Chloe al voordat ik bij de WC ben.’ Toch zou ze niet anders willen, zegt ze: ‘Het lijkt misschien veel extra werk met een pasgeboren baby. Maar ik doe het liever nu op deze manier, dan straks de poepluiers van een peuter te moeten verschonen. En het gevoel van verbondenheid dat je hierdoor met je baby ontwikkelt is intens en zo bevredigend.’

Wat vind jij van Cindy’s methode? Laat het ons weten op Facebook!

Wat zou jij meenemen wanneer je met je baby naar een onbewoond eiland vertrekt? Famme’s Muriel kiest voor het wippertje, lees hier waarom..

Dit bericht is oorspronkelijk geschreven door Anne Broekman voor Famme Baby

Daily Mail

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder doet niet aan luiers, maar maakt baby meteen zindelijk
Sluiten