Deze moeder gaat viral omdat ze haar baby likt bij de geboorte

Van lotusbevallingen tot zelf je kind opvangen in een bevalbad. Van de bevalling kun je als moeder een moment maken dat helemaal bij jou past. Deze moeder gaat viral met een wel heel bijzonder ritueel: zij likte haar kind bij de geboorte.

We schreven al eerder over waarom sommige moeders hun kind wel kunnen opeten (en waarom dat juist een goed teken is), maar dat nam deze moeder wel heel letterlijk. Toen haar kind ter wereld kwam, was het eerste dat ze deed haar kind likken. En met haar meerdere moeders. Een trend lijkt geboren.

LEES OOK: Lotusgeboorte: de trend waar social media op het moment door ontploft

 

Praktische voordelen

De foto – gemaakt door Ludy Siqueira, Senhoritas Fotografia – is zeker bijzonder te noemen. Het tafereel doet je misschien denken aan een kat die haar kittens schoonlikt en daar hebben moeders die mee doen aan deze ‘nieuwe trend’ het principe ook een beetje van af gekeken.

In het dierenrijk likt de moeder als eerste de neusgaten schoon, zodat de jonggeborene vrij kan ademen. Ook wordt door het likken het zuigreflex gestimuleerd, zodat het jong later beter kan drinken.

Dit zijn vooral praktische redenen waarom het likken goed zou zijn, maar ook psychisch heeft het voordelen. Onderzoek heeft aangetoond dat het ‘feel good’-hormoon oxytocine vrijkomt bij het lik-ritueel wat weer zorgt voor een betere band tussen moeder en kind.

LEES OOK: 9 fantastische foto’s van mama’s die helpen met hun eigen bevalling

Minder stress

Door het likken zou het stresslevel van het jong sterk worden verminderd, maar verandert er ook een stukje DNA. Aldus één van de onderzoekers Dr. Alex Korb. “Oxytocine kan niet je genen veranderen, maar beïnvloedt wel hoe deze genen tot uiting komen.”

Of je baby likken levensveranderende gevolgen heeft? Waarschijnlijk niet. Maar als je de behoefte voelt om het wél te doen, dan zitten er zeker geen nadelen aan vast.

Vind je het niet een heel smakelijk idee? Gelijk knuffelen en kusjes geven heeft hetzelfde effect. Want gelukkig is de techniek bij mensen al ver genoeg dat je baby gelijk door de verloskundige wordt schoongemaakt, inclusief het neusje.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze moeder gaat viral omdat ze haar baby likt bij de geboorte
Sluiten