Zwanger 31 jan 2017 Muriel Oonincx

Deze armband laat vaders voelen hoe ‘het is’ om zwanger te zijn en schopjes te krijgen

Drie jonge Deense studenten hebben een armband ontwikkeld voor vaders in spe. Met dit ingenieuze en futuristische apparaatje, de Fibo, om de pols kun je de bewegingen van de baby in de buik voelen. Dus op het moment dat je baby schopt voelt de man het op zijn pols. Eureka!

Ok, die eureka is wat cynisch want wat winnen we er bij als de partner bij een schop in de buik, een schopje op zijn pols voelt? En als de baby komt en de weeën in alle hevigheid toenemen? Ligt de man dan naast ons te roepen ‘oh nee dit is ondraaglijk, raak me niet aan, m’n pols!!!’?

Fibo

De FIBO (First Bond Wearables) werd bedacht door de studenten die jonge ouders to bé zagen rondlopen in hun buurtje in Kopenhagen. Sandra Pétursdóttir, werkzaam bij Fibo, legt het uit aan de Huffington Post, ‘We wilden vaders (of vrouwelijke partners) meer betrekken bij de zwangerschap, omdat ze zich soms meer een buitenstaander voelen in het hele traject van de zwangerschap. De moeder ondergaat allerlei veranderingen in haar lichaam en voelt een leventje groeien.’

LEES OOK: Alles over het derde trimester van je zwangerschap.

Zo werkt de Fibo

En dat proberen ze met de Fibo na te bootsen. Tijdens het laatste trimester draagt de vrouw een mechanisme om de buik dat de beweging van de baby registreert. Die beweging wordt naar de Fibo gestuurd. In de Fibo zitten kleine balletjes die de bewegingen van de baby nabootsen door te roteren en drukken op de pols van de drager van de armband. Op hetzelfde moment voelt de vader dus wat er in de buik gebeurt.

Goed voor zover. Leuk bedacht en voordat ik ook positief ga zijn, neem ik je even terug naar mijn eigen zwangerschap en hoe de Fibo in mijn leven (en dat van mijn Fibo dragende man) had kunnen uitwerken.

Optie 1

De man draagt de Fibo braaf elke dag in de laatste drie maanden en begint op een bepaald moment te klagen omdat het toch wel een akelig gevoel is. Elke keer die druk op die pols. Het leidt hem toch wel wat af. GGGrrrrr.

Optie 2

De man raakt al snel zijn interesse kwijt in de Fibo en ik kom erachter dat hij hem niet meer draagt. Ik ontplof, want hallo doen we dit samen of niet en het hele idee was toch dat je meer zou kunnen bonden met onze mini me?!!

Optie 3

De man draagt de Fibo braaf elke dag en leeft volledig mee via de pols. Maar hé, waar is die intieme hand op mijn buik gebleven en de vragen naar hoe het echt met me gaat en wat ik nu precies voel. De Fibo doet zijn werk, maar de intimiteit is weg.

Oh en dan moet ik ook nog eens drie maanden lang een of ander ding op mijn buik dragen, zodat de man weet wat ik meemaak.

Afijn genoeg azijngepis, door naar de positieve kant. Zoals je begrijpt geloof ik niet helemaal in het succes van de Fibo voor de partners om mee te leven. Liever heb ik twee warme handen op mijn buik, die een voetje haast kan beetgrijpen en merkt hoe hard het tekeer kan gaan, zeker aan het begin van het derde trimester.

Draagmoeder

Maar, daar komt het. Ik roem het initiatief en wie weet waar het toe leidt. Daarnaast is dit apparaatje wel heel bijzonder voor vrouwen die niet zelf hun kindje kunnen dragen, maar via een surrogaat een baby krijgen, een draagmoeder. En dan kunnen meevoelen met de bewegingen is natuurlijk heel erg mooi.

Of de Fibo een succes wordt als het op de markt komt betwijfel ik, maar zonder innovatie en pogingen nieuwe producten te bedenken ook geen ontwikkeling.

LEES OOK: Deze kat weet wel hoe je hoort te bonden met de baby in de buik.

First Bond Wearables

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze armband laat vaders voelen hoe ‘het is’ om zwanger te zijn en schopjes te krijgen
Sluiten