Zwanger 23 mei 2018 Marleen Staal

De voordelen van vroeg vertellen dat je zwanger bent

Als het plastic staafje aangeeft dat je zwanger bent, schreeuw je dit het liefst met een megafoon over de schutting. YES! Pff, je ‘moet’ alleen nog drie maanden wachten om dit fantastische feit te delen. Nou ja, je moet natuurlijk niks. Er zitten namelijk zeker voordelen aan het vroeg vertellen dat je zwanger bent.

Je hoeft natuurlijk niet gelijk de roze en blauwe slingers op te hangen, maar het kan erg fijn zijn om je naaste vrienden en familie – zodra zelf bent bekomen van dit blije babynieuws – op de hoogte te brengen.

Vroeg vertellen

De meeste vrouwen wachten het eerste trimester af voor ze hun zwangerschap ankondigen. Al dan wel niet met glitterregen en confettiballonnen. Oké, daar wil je misschien nog wel even mee wachten, want er komt veel op je af de eerste weken. En voordal dit laatste kan juist de reden zijn dat je het nieuws wél vertelt aan bijvoorbeeld je moeder of beste vriend(in).

Helpende hand

Van de eerste ochtendmisselijkheid tot overmoeidheid. Als je naaste omgeving op de hoogte is van jouw Zeer Gelukkige, maar ook Even Wennen-toestand, kunnen ze je helpen waar nodig. Een keertje voor je komen koken bijvoorbeeld. Plus, ze hebben aan één woord genoeg waarom jij een keer dat theetje ‘s avonds afzegt of niet kan komen op een verjaardag. Je hoeft geen moeilijke smoesjes te bedenken.

Partners in crime

Je zal ongetwijfeld in situaties terecht komen, waarbij nog niet iedereen in de ruimte hoeft te weten dat je zwanger bent. Als een paar mensen in het gezelschap wel van jouw geheim afweten, kunnen ze je bijvallen als je dat wijntje afslaat en er vragen worden gesteld. “Nee joh, we doen samen een alcoholloze maand.” Of als je ineens op een drafje het toilet in verdwijnt. “Nou, volgens mij heerst het hè? Voelde me gisteren ook niet zo goed.”

Sharing is caring

Je zorgen, gepieker of onzekerheden kun je delen met iemand die je vertrouwt. Dat luisterende oor is fijn op momenten wanneer het je te veel wordt. Of je kunt even je ellende kwijt wanneer je last hebt van de eerste zwangerschapskwaaltjes. Ook de leuke dingen zijn toch fijn om te delen met iemand die net zo enthousiast reageert als jij.

Advies

Hoewel niet alle aanstaande moeders zitten te wachten op ongevraagd advies, kunnen tips en tricks wel net dat beetje verlichting geven. Zeker als je voor het eerst zwanger en onzeker bent. Het fijne aan al die verschillende adviezen, is dat je zelf kunt kiezen wat je wel en niet gaat proberen. Zo onderzoek je voor jezelf, wat het beste werkt voor jou.

Helpende hand (2)

Behalve je bijstaan op moeilijke momenten, kun je misschien ook wel alle hulp gebruiken bij belangrijke beslissingen. Hoe ga je het de ‘wereld’ vertellen dat je zwanger bent, zodra je het eerste trimester door bent? Wat ga je doen met werk en ga je je al aanmelden bij de kinderdagopvang? Het zijn keuzes die je niet alleen graag wilt overleggen met je partner, maar ook met vriendinnen die al kinderen hebben. Ervaringsdeskundigen to the rescue!

Bij slecht nieuws

Een reden om het babynieuws nog even voor je te houden, is het risico dat je zwangerschap niet goed verloopt en eindigt in een miskraam. Dit verschrikkelijke nieuws vervolgens met iedereen delen aan wie je het hebt vertelt, is een klap die je misschien niet keer op keer wil meemaken.

Toch kan dit slechte nieuws vertellen juist helpen bij je verdriet en rouwproces. Als je een moeilijke dag hebt, erg verdrietig bent of gewoon even je ei kwijt wilt, dan hoef je niet met een smoes aan te komen voor je slechte humeur. Je vrienden en familie begrijpen je en kunnen je troosten.

Of je het nu vroeg of later wilt vertellen dat er een baby op komst is, voor allebei valt wat te zeggen. Doe vooral waar jij je goed bij voelt en laat je niet leiden door wat anderen vinden of doen. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt. Het is immers jouw lijf en jouw leven!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De voordelen van vroeg vertellen dat je zwanger bent
Sluiten