De baby 12 jun 2018 Marleen Staal

De voordelen van huid op huid contact voor de nieuwe papa én baby

Als moeder voel je misschien al gelijk een band met de kleine vanaf de eerste positieve zwangerschapstest. Maar voor vaders kan dit heel anders voelen. Tot het moment dat dat de baby er écht is. Natuurlijk verschilt dit per ouder, maar één ding is zeker: voor de baby is het eerste huid op huid contact heel belangrijk. En ook voor papa!

Ontwikkeling van het brein

Bij het vasthouden van de baby, staan er heel veel sensoren in je lichaam op scherp. Door het huidcontact met de vader, wordt de ontwikkeling van bijvoorbeeld het brein gestimuleerd. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat baby’s die veel gebuideld worden, minder stress ervaren en sneller een ritme krijgen.

Minder stress

Het directe contact van huid op huid verlaagt het cortisol-gehalte (oftewel het stresshormoon) bij je baby al wanneer je hem of haar 20 minuten of langer vasthoudt. Ook worden eventuele pijntjes minder en zal je baby minder snel huilen en minder humeurig worden.

Betere slaap

De hoeveelheid slaap en het slaapritme heeft invloed op de ontwikkeling van bepaalde functies in het brein van je baby. Als manlief jullie kindje vasthoudt en de huiden elkaar aanraken, zal de kleine makkelijker in slaap vallen in een zogehete ‘stille slaap’. Een hele diepe vorm van slapen die wel 60 minuten of langer kan duren.

Sterker immuunsysteem

Het immuunsysteem van je kleintje is nog erg kwetsbaar. Door het huid op huid contact wordt de weerstand van je baby verbeterd. Het immuunsysteem van de vader geeft via zijn huid weer andere antistoffen af dan de moeder waardoor er een natuurlijke barrière over de babyhuid wordt gevormd, waardoor jouw kleintje beter is beschermd tegen bacteriën van buitenaf.

Helpt gewichtstoename

Je kindje moet groeien en dus ook aankomen. Door somatostatine en cortisol wordt deze groei belemmerd. Gelukkig worden deze hormonen op hun beurt weer geremd als de baby lekker knuffelt met papa.

Baby’s behouden dan ook hun babyvet, het gezonde vet dat ze nodig hebben, en dat hen helpt om het lichaam op temperatuur te houden. Hierdoor hoeven baby’s geen vet te verbranden om warm te blijven, waardoor ze ook geen gewicht verliezen. Een uurtje huid op huid is al voldoende om het spijsverteringsstelsel en het gewicht van de baby te reguleren.

Zelfregulatie van het hart en ademen

Even simpel gezegd: door veel tijd op papa’s directe huid door te brengen, leert het lichaam van je baby zichzelf aan te meten, zoals en stabiele hartslag en een gezond ademhalingspatroon. In 75% van de gevallen helpt huid op huid contact om ademhalingsproblemen en een lage hartslag te verbeteren.

Ook voor papa

Niet alleen de baby, maar ook voor de vader is direct huidcontact ontzettend goed. Hij maakt meer oxytocine aan, waardoor het testosteron in zijn bloed daalt. Deze verschuiving is goed voor zijn en de baby’s gezondheid, want hij zal zich relaxter voelen. Het helpt de vader zich geroepen te voelen om voor de baby te zorgen waardoor hij automatisch ook een betere band krijgt met het kindje.

Als de vader wat gevoeliger is en daardoor aanvoelt wat de baby nodig heeft – een flesje of een luier – voelt hij zich meer betrokken bij zijn eigen kind. En daardoor krijgt hij ook wat meer zelfvertrouwen over zijn vader skills. Tot slot zal hij veel interactiever zijn met zijn kind en ontwikkelt zo op de lange termijn een sterke connectie met de baby.

En ja, dat allemaal door huid op huid contact.

Nuroo

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De voordelen van huid op huid contact voor de nieuwe papa én baby
Sluiten