Handleiding voor vaders in spe: de 5 fases van de geboorte

De wat-fase?!

Tijd voor een stukje wetenschap. Een geboorte is namelijk niet zomaar een geboorte. Neen: een geboorte kent vijf fasen met zeer toepasselijke namen. Hierbij leggen wij ze aan je uit en proberen we een beeld te schetsen van wat ze voor jou als vader betekenen.

Elke zwangerschap gaat door de latente fase, de ontsluitingsfase, de overgangsfase, de uitdrijvingsfase en de nageboorte. Ook jij als aanstaande vader zult deze fases mee gaan maken. De ene intenser dan de andere, maar ze zijn allemaal eenvoudig te herkennen en hebben voor jou zo hun specifieke aandachtspunten.

De latente fase

Dit is een geniepige, omdat-ie in de realiteit waarschijnlijk niet helemaal overeenkomt met het beeld dat je hebt. Een bevalling begint met duidelijke weeën en het breken van de vliezen. Nou….. nee. Lang niet altijd. De latente fase leert je waarschijnlijk één ding en dat is dat je er qua verloop niet echt op kunt bouwen. Zie het als een rommelende vulkaan: hij gaat uitbarsten, maar wanneer weet je nog niet.

Voor jou betekent dit vooral dat je samen met je vrouw/vriendin gaat wennen aan het idee dat ‘het nu echt gaat gebeuren’. Houd haar in de gaten. Stel haar gerust, spreek haar lieve woordjes toe: doe wat bij haar goed werkt en zorg dat ze zo ontspannen mogelijk is. Het gaat nu echt beginnen…

De ontsluitingsfase

De ontsluitingsfase is de eerste fase waarin je duidelijk merkt dat de bevalling op gang aan het komen is. Dit is tevens de fase die bij sommige vrouwen wordt opgewekt: wanneer de latente fase erg lang duurt en/of er vanuit medisch oogpunt noodzaak is om de baby vroeg te ‘halen’. In deze fase is er sprake van een duidelijke opening van de baarmoedermond en regelmatige, heftige weeën die lang aanhouden.

Dit is waar je kennis van pas gaat komen. Alles wat je geleerd hebt op de zwangerschapscursus en wat je weet over bevallingen komt hier om de hoek kijken. Het is een spannende fase. Waar een vrouw in de latente fase vaak nog denkt ‘oh dit valt wel mee’, komen in de ontsluitingsfase vaak heftige weeën en krampen, en dus pijn. Help haar met puffen en ontspannen. In deze fase mag de vrouw nog niet gaan persen en dat maakt het voor de vrouw vaak lastig om hiermee om te gaan. Houd je haar hand vast, dan is dit het punt waarop ze begint met fijnknijpen van de jouwe. Oh ja: houd er rekening mee dat deze fase lang, heeeeeeel lang kan duren.

De overgangsfase

In deze fase maakt de baby zich als het ware klaar voor de geboorte. De baby daalt verder in en neemt (als het goed is) de juiste positie aan voor de volgende fase. Deze fase kan per vrouw enorm verschillen. De ene vrouw ervaart veel pijn, de andere ziet het juist als rustpunt tussen de ontsluitingsfase en de volgende fase. De ene vrouw blijft lang in de overgangsfase, de andere vrouw is hier zo doorheen.

Dat je vrouw/vriendin fysiek al een tijd het nodige doorstaat, is op dit punt geen geheim meer. Nu wordt het ook mentaal. Haar lichaam prepareert zich voor het laatste stadium en dat voelt zij. Hoe zij hierop reageert, kun je vaak niet voorspellen. Wees haar rots in de branding.

De uitdrijvingsfase

Deze fase is nog spannender dan zijn naam al klinkt. Dit is, met alle respect voor de andere fasen, het echte werk. Op dit punt krijgt de vrouw de opdracht om te gaan persen.

In deze fase kunnen een hoop dingen gebeuren. Een geboorte laat zich zelden voorspellen. Een vrouw die het tot nu toe moeilijk heeft gehad, kan in een mum van tijd klaar zijn met de uitdrijving en een vrouw bij wie tot nu toe alles van een leien dakje is gegaan, kan het er ontzettend moeilijk mee krijgen.

In de uitdrijvingsfase staan de begeleidende specialisten op scherp. Dit is dan ook de fase waarin jij je het minst nuttig zult voelen. Waarschijnlijk ben je een beetje een sta in de weg, dus maak dan ook plaats. Het mooie aan een uitdrijvingsfase is dat deze voor een vader vaak ook weer uit twee fasen bestaat. In het eerste deel sta je de soon to be mom bij. Steun haar, moedig haar aan, vertel haar hoe fantastisch zij het doet, maar als zij je vraagt te zwijgen, doe dit dan ook. En dan hoor je ineens de magische woorden: ‘Ik zie het hoofdje’. Als je woorden van dergelijke strekking hebt gehoord, is de kleine er echt bijna. Hoewel nog ontzettend spannend, is dit het moment waarop jij als toeschouwende vader zeer waarschijnlijk meer zult ontspannen en ook echt getuige kunt zijn van de geboorte van jouw eerste kind. Een intensere emotie ga je in je leven waarschijnlijk niet meemaken. Maak je geen zorgen als je vrouw/vriendin eventjes van de wereld lijkt.

De nageboorte

Na de geboorte van je kindje rest de vrouw nog één taak. Terwijl jij je wellicht al bezig houdt met het maken van foto’s en je liefde zoent en omhelst, zal zij nog ‘bevallen’ van de placenta. Na het zien van jouw prachtige baby is dit misschien een beetje een anticlimax, maar het hoort erbij. Dit is, er van uitgaande dat alles in orde is met de baby, met afstand de meest ontspannen fase van de bevalling. Je bent vader, vriend! Je bent potdomme vader! Gefeliciteerd.