Zwanger 15 feb 2018 Florine Duif

De smaakontwikkeling van je baby begint al in de buik

Een baby leert al eten voordat hij of zij geboren is. Nou ja, niet echt eten natuurlijk, maar wel leert hij of zij al wennen aan smaken. Een extra reden dus om tijdens je zwangerschap goed te letten op wat je eet.

Vanaf week 8 ontstaan er smaakpapillen op de tong van je ongeboren baby. De papillen zijn dan nog niet volledig ontwikkeld om echt te kunnen proeven. Vanaf week 16 gaat je baby vruchtwater doorslikken en worden de smaakpapillen echt actief. Je baby proeft als eerste smaak zout en daarna zal hij via het vruchtwater nog veel meer smaken leren kennen.

Makkelijke eter

Eet jij een rijkgevulde cupcake, dan is de kans groot dat je kind een zoetekauw wordt. Gooi je overal een lepel sambal door, dan zou het zomaar kunnen dat je kind later dol is op een pittige hap. Amerikaans onderzoek toont namelijk aan dat het voedsel dat jij regelmatig eet tijdens je zwangerschap, later gewaardeerd wordt door je kind. Een makkelijke eter creëer je kortom al in de buik. Door je kind al in de buik veel verschillende smaken te laten ‘proeven’, is de kans groot dat ‘ie later niet al te vaak: ‘Lus ik nie!’ zal roepen. Ben je van plan om straks borstvoeding te geven? De smaak van moedermelk wordt ook beïnvloed door wat je eet.

Liefde voor zoet en vet

Leuk weetje: net als de meeste mensen en kinderen, zijn ongeboren baby’s ook gek op op zoetigheid en vet. Onderzoek toont aan dat een foetus meer vruchtwater drinkt wanneer het zoet is, dan wanneer het bitter of zuur is. Deze behoefte aan suikers en vet heeft te maken met de groei die een foetus moet doormaken. En blijkbaar komen we nooit van die voorkeur af. Helaas.

Emoties proeven

Je ongeboren kind proeft niet alleen smaken via het vruchtwater, maar ook emoties. Hoe bijzonder is dat? Ben je verdrietig, blij of gestrest, dan proeft jouw kind dat. Emoties scheiden bepaalde stoffen af die in het vruchtwater terecht komen zoals bepaalde hormonen en dit beïnvloedt de smaak. Het schijnt zelfs zo te zijn dat wanneer je lang gestrest bent, de foetus zich steeds nerveuzer gaat gedragen. Dit kan in extreme gevallen leiden tot ondergewicht en vroeggeboorte. Maak je dus niet (te) dik als je zwanger bent.

Washington PostWhattoeexpect.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De smaakontwikkeling van je baby begint al in de buik
Sluiten