De mama 5 jun 2018 Marleen Staal

De nieuwe geboortetrend ‘vaginal seeding’ is gevaarlijker dan het lijkt

Een nieuwe trend is geboren in geboorteland: vaginal seeding. Een iet wat vreemd tafereel, die – zo blijkt uit onderzoek – alles behalve veilig is.

Vaginal seeding

Vaginal seeding, ook wel microbirthing genoemd, is een ritueel waarbij moeders die een keizersnede hebben ondergaan, willen dat er wat vaginaal vocht uit het geboortekanaal rondom de ogen en mond van hun baby wordt aangebracht.

Waarom? Omdat het zou bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem van de kleine. De gedachte hierachter is dat baby’s die geboren zijn met een keizersnede grotere gezonheidsrisicio’s lopen en dat de microbiomen die leven op de huid, mond, neus en darmen en worden afgegeven bij een vaginale geboorte dit tegen zouden gaan.

LEES OOK: Moeder legt haarfijn uit waarom een keizersnede bevalling niet ‘lekker makkelijk’ is

Gevaarlijk

Hoewel hier geen duidelijk bewijs voor is, heeft onderzoek nu wél aangetoond dat deze trend niet zonder gevaren is. “Het is heel begrijpelijk dat moeders alles ervoor over hebben om deze risico’s tegen te gaan, maar helaas, vaginal seeding helpt hier niet bij”, aldus de onderzoekers.

Sterker nog, het doet eerder veel kwaads dan goeds. Zo kunnen volgens het onderzoek bacteriën en virussen makkelijk worden overgedragen op de pasgeboren baby. Denk hierbij aan een soa’s zoals chlamydia of herpes waarvan je niet weet dat je het hebt of streptokokken. Vervelende ziektes waar je je kersverse baby niet aan wilt blootstellen. Juist vanwege die eerder genoemde lage weerstand.

Wat wel helpt

Wat dan wel helpt om de weerstand van je baby een boost te geven? Vermijd zoveel mogelijk antibiotica. Dat remt de micorbiomen af. Het beste is om te wachten met het nemen van wat voor medicijnen dan ook totdat de navelstreng is doorgeknipt en wat de dokter uiteraard adviseert. En uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Maar vertrouw vooral ook op de professionals. Die weten heel goed wat het beste werkt voor de gezondheid van jou en jouw baby.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De nieuwe geboortetrend ‘vaginal seeding’ is gevaarlijker dan het lijkt
Sluiten