De baby 11 jun 2017 Soraya Vogelaar

De Moro-reflex: waarom je baby plots de armpjes uitstrekt

Pasgeboren baby’s maken met hun armpjes regelmatig een beweging alsof ze plots de geest krijgen om een dansmove te maken. Maar zonder gekheid, deze zogenaamde Moro-reflex is een beweging met een duidelijke reden.

De beweging kan namelijk een schrikreflex van je baby zijn. Dit heet de Moro-reflex en ontwikkelt zich al in de buik als de foetus rond de 9 weken oud is. Het spreiden van de armpjes en benen gebeurt als een reactie op bijvoorbeeld harde geluiden of een onverwachte beweging. Eigenlijk dezelfde dingen waar jij ook van zou kunnen schrikken dus. De beweging is een instinctieve reactie van je baby om zichzelf te beschermen tegen gevaar.

LEES OOK: Dat baby’s schattig zijn en heerlijk ruiken heeft een hele belangrijke reden

Twee tot vier maanden

Alle baby’s hebben deze reflex dus vanaf de geboorte. Wanneer je baby tussen de 2 en 4 maanden oud is, groeit ‘ie over dit reflex heen. De kleine is dan gewend geraakt aan de omgeving en zal steeds minder schrikken. Wanneer de Moro-reflex verdwijnt, wordt dit overgenomen door een schrikreflex zoals wij volwassenen het ook hebben.

Inbakeren

In de tussentijd kan je als het nodig is je baby op momenten dat het vaker schrikt kalmeren door hem of haar in te bakeren. Dit is vooral handig wanneer de reflexbewegingen je baby uit zijn of haar slaap houden. Zo heeft de baby minder last van de bewegingen en zorgt de inbakerdoek voor een warm en veilig gevoel net als in de baarmoeder.

Wil je je baby instant vrolijk krijgen? No problemo; volgens onderzoekers kan het met dit liedje.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook om op de hoogte te blijven!

 

RomperUMMCWhat To Expect

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De Moro-reflex: waarom je baby plots de armpjes uitstrekt
Sluiten